Nalaz CT sinusa

Poštovani molila bih Vas dali mi možete očitati nalaz CT sinusa..
MSCT presjeci kroz područje paranazalnih supljina.
Primjereno razvijene paranazalne šupljine. Zadebljanje sluznice u području frontoetmoidalnih recesusa obostrano rubno polipoidno zadebljanje sluznice oba maksilarna sinusa. U području alveolarnog recesusa lijevog maksilarnog sinusa koštana struktura veličine oko 5×3 mm benignih karakteristika.
Ostiomeatalni kompleksi obostrano slobodni.
Izrazena sinistro devijacija nosnog septuma sa koštanom kristom koja se utiskuje u donji nosni hodnik. Zadebljanje sluznice nosnih školjki i etmoidnih celula.
Opisani nalaz u smislu kroničnih upalnih promjena. Sfenoidni sinus bez patološkog sadržaja. Ne nalazi se pataloške koštane pregradnje prikazanih kostiju. Molila bi Vas da mi velite kud dalje i šta je to..
Hvala Vam na odgovoru

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nalaz pokazuje posljedice kronične upale sluznica sinusa. Uzrok može biti različit, od alergija do učestalih bakterijskih i virusnih upala. Postoje i znakovi devijacije (pomaka) nosne pregrade (septuma) u lijevo pri čemu se postavlja pitanje u kojoj mjeri tako promijenjeni odnosi u nosnim hodnicima mogu spriječavati normalnu prohodnost nosa. Takva devijacija može biti uzrok začepljenja nosa čime se otežava i drenaža sinusa i stvaraju uvjeti za nakupljanje sekreta i stvaranje upale. Obzirom na zadebljanju sluznicu, radi se o nečemu što dulje vijeme otežava normalnu funkciju gornjeg respiratornog trakta, zbog čega je i nastala kronična upala. Takvo stanje zahtijeva liječenje pod kontrolom specijalista otorinolaringologa koji će Vam izložiti dostupne terapijske opcije ciljane i simptomatske terapije. Vodite računa da redovito ispirete nos, klonite se suhih prostorija, iritansa i drugog što može pogoršati sadašnje stanje. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika