Napravio sam HIV test, da li je potrebna daljnja procjena?

Poštovani,

Prije 5 godina imao sam rizičan kontakt i tek sam prije nekoliko dana odlučio napraviti HIV test. ELFA HIV Ag HIV1/2 IgM IgG je bio negativan, krvna slika je uredna, limfociti su 2,99 × 10^9/L (35,4 % od ukupnih leukocita), nisam iskusio nikakve simptome niti tegobe koji bi ukazivali na infekciju, isto tako niti moja partnerica. Da li je potrebna daljnja procjena?

Hvala na odgovoru.

28.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Više je vrsta testova. Neki testovima otkrivaju virus, odnosno njegovu genetsku strukturu (PCR dijagnostika), a drugi protutijela stvorena na virus u uzorku krvi (Elisa i Western-Blot).

Standardni testovi koji otkrivaju protutijela na virus nisu točni odmah nakon infekcije jer je potrebno od tri do šest mjeseci nakon izloženosti virusu da tijelo proizvede protutijela. Testiranje se provodi na uzorku krvi ili brisom stanica iz unutrašnjosti obraza. Testirati se mogu i uzorci urina, ali dokazano je da su oni manje precizan pokazatelj. Bez obzira na vrstu testa koji se koristi, pozitivan rezultat zahtijevat će dodatno testiranje da bi se dijagnosticirao HIV. Današnji brzi testovi na HIV mogu proizvesti precizne  preliminarne rezultate u oko 20 minuta. Čini se da je kod vas sve u redu što se tiče HIV infekcije.

Sve najbolje!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika