Nesamica

Vec nekih 4 mjeseca imam problem sa spavanjem to jest probudim se u 4 ili 5 ujutru nemam više zraka i nemogu da dišem,zatim naizmjenično me uhvati vrućina pa hladonoca pa tako stalno u intervalima.Preko dana i nije tako loše jest da budem hronično umoran i nenaspavan al mi je noć najgora jako teško spavam.SVe nalaze krvi sam uradio i sve je ok,od masnoće šećera.Radio sam ultrazvuk srca i EKG i sve je ok,snimao sam pluća i radio sam spirometriju i tu je sve ok,svaki doktor mi kaže da je ok a ja i dalje nespavam i već postajem jako nervozan i živčan zbog nespavanja.Prije 10 godina sam radio operaciju nosa jer sam imao devijaciju i koja mi ništa nije pomogla,sad sam ponovo išao kod doktora ORL i rekao mi je da imam devijaciju nosa da mi je sluznica oštečena i da bi trebao operirati al ko me da vise vjerujem kad sam jednom operisao i nije mi pomoglo.Ja već 15 god koristim kapi za nos jer bez njih jednostavno nemogu zaspati ni jedan sat znam da trebam prestati ih koristiti al ja jednostavno nemogu bez njih,več sam jako zabrinut jer neznam da nije mi šta ozbiljno.Volio bi da cujem vas savjet i odgovor.Srdačan pozdrav

17.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Začepljenost i curenje iz nosa samo je simptom neke bolesti ili stanja, koje treba rješavati tako da se liječi osnovni problem. U nekim situacijama neće biti potrebno posebno liječenje i primjenjuje se samo simptomatska terapija, koja može uključivati dekongesive u obliku kapi za nos. Međutim, kapi za nos se smiju koristiti najviše 5-7 dana, po mogućnosti ne više od 2 puta dnevno. Lokalni dekongestivi (kapi za nos) dovode do stezanja krvnih žila, smanjuju otok sluznice i izlučivanje sekreta i tako otklanjaju tegobe. Ali nakon prestanka djelovanja dolazi do reaktivnog širenja krvnih žila i ponovne pojave simptoma, čime se počinjemo vrtjeti u krug. Dugotrajna upotreba kapi za nos može dovesti do znatnog oštećenja sluznice nosa, ali i do problema sa srcem i krvnim tlakom. Svakako trebate odmah prestati koristiti kapi za nos. Za ublažavanje tegoba koristite fiziološku otopinu (po mogućnosti hipertoničnu otopinu na bazi morske vode) i inhalacije eteričnim uljima (metvica i eukaliptus).

Začepljenost jedne ili obje strane nosa osnovni je simptom devijacije nosnog septuma. Pri tome trebamo isključiti druge čimbenike, kao što su alergija, kronična upala sinusa, strano tijelo nosa, tumori i sl. Uslijed zatvorenosti nosnih hodnika, otežana je ventilacija sinusa, što rezultira kroničnim upalama paranazalnih sinusa. Devijacija nosne pregrade može dovesti do iskrivljenosti nosnog vrška u suprotnu stranu  ili dolazi do kontakta sa sluznicom nosnih školjki ili se čak koštani izdanak utiskuje u ušće maksilarnog sinusa, što ometa ventilaciju sinusa. Koštani izdanak septuma može pritiskati na izlazište živca za inervaciju nosne sluznice, što može rezultirati jakom glavoboljom. Preporučuje se operacija septuma i kod ponavljanih krvarenja iz određenih dijelova nosa. Operacija nosne pregrade ovisi o dobi i poteškoćama pacijenta. Koliko je važna operacija, toliko je važna i postoperativna toaleta nosnih hodnika. Ukoliko se postoperativni ne radi pravilna toaleta nosnih hodnika, mogu nastati priraslice koje otežavaju disanje na nos. Nestručno izvođenje ove operacije može rezultirati komplikacijama, koje su ponekad teško popravljive. Ukoliko se odstrani previše hrskavice sprijeda, slabi statika nosa, što rezultira spuštanjem nosnog vrška već nakon par mjeseci. Oštećenje sluznice može rezultirati nastankom perforacije septuma, koja se teško korigira. Preobilno odstranjenje hrskavice ili kosti septuma može dovesti do tzv. lepršanja septuma, a time i smetnji disanja.

Potrebno je da se javite svom liječniku kako bi se utvrdio uzrok vaših tegoba i procijenilo stanje sluznice nosa te tako odredilo adekvatno specijalističko liječenje po savjetu otorinolaringologa.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika