Operacija

Pozdrav,

indicirana mi je septoplastika zbog jake deformacije nazalnog septuma s pomakom septalne hrskavice u desno što mi bitno otežava nazalno disanje.
Uz to od prije imam alergije što mi je dodatan problem.

Dok sam bila na pregledu kod otorinca, rekao mi je da operacije ne traje dugo, do 2 sata u općoj anesteziji. Operacija nije hitna, ali zbog mojih obaveza bi mi najzgodniji termin bio sad oko 20.11. jer kasnije nikako ne mogu.

Nikad prije nisam išla pod nož, niti sam imala kakve ozbiljnije bolesti. Zanima me, koliko dugo ću spavati poslije operacije? Hoću li dobiti urinarni kateter prije zahvata? Da li smijem biti obućena za vrijeme operacije?

I naravno ako imate još kakav savijet, sugestiju ili komentar, dobro bi mi došao.

Hvala lijepa unaprijed

9.11.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Neposredno nakon prijema u bolnicu, anesteziolog obavlja preoperativni pregled te na temelju utvrđenog stanja, kao i drugih podataka o pacijentovom zdravstvenom stanju (dosadašnje bolesti, lijekovi, alergije, laboratorijski i drugi nalazi), procjenjuje spremnost pacijenta za planirani operativni zahvat. Tijekom razgovora i pregleda možete s anesteziologom razgovarati o tome kakve pripreme su potrebne za vaš operativni zahvat i što možete očekivati u  postoperativnom razdoblju.  Imajući u vidu zdravstveno stanje i potrebe planiranog operativnog zahvata anesteziolog će predložiti optimalan način anestezije o čemu ćete konačnu odluku donijeti vi. Pacijente se nakon anestezije smještava u sobu za buđenje, gdje ih i dalje nadzire stručno osoblje, do trenutka kad anesteziolog procijeni je li pacijent potpuno budan i jesu li vitalne funkcije normalne i stabilne.

Ukoliko imate kakve nedoumice u pogledu rezultata operacije i kakve će vam dobrobiti donijeti operativni zahvat, porazgovarajte s operaterom prije zahvata. Kirurg će ovisno o vašem zdravstvenom stanju i problemu zbog kojeg dolazite realno procijeniti dobrobiti i upozoriti na eventualno moguće probleme tijekom oporavka. Budite strpljivi i pokušaje uskladiti svoja očekivanja s realnim mogućnostima i potrebnim vremenom za oporavak.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika