Osteoporoza i korištenje lijeka Bonnedra

Dijagnosticirana mi je osteoporoza L1- L4,
Da li je moguće utjecati na tijek i liječenje bolesti bez korištenja lijeka Bonnedra 150 mg ( 1×1 mjesečno)
Hvala

9.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Najčešći oblik ove bolesti je postmenopauzalna osteoporoza u žena. Estrogeni potiču izgradnju koštane mase, a smanjenje njihovog lučenja ima za posljedicu veću razgradnju kostiju, što rezultira osteoporozom. Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećaj njezine strukture. Zbog toga kost gubi čvrstoću i elastičnost što povećava rizik prijeloma. Kukovi, kralješci i donji dio podlaktice najčešća su mjesta prijeloma. Oslabljena struktura kralješaka teško podnosi težinu tijela te dolazi također do kompresivnih prijeloma kralješaka što uzrokuje dugotrajnu i jaku bol u donjem dijelu leđa, gubitak visine i pogrbljenost. 

Unos kalcija i vježbanje najučinkovija su prevencija jer djeluju na povećanje koštane mase upravo prije nastanka bolesti. Vježbanjem, kosti izlažemo većem mehaničkom opterećenju što ih čini jačima. Osim jačanja kosti, tjelesna aktivnost jača muskulaturu i poboljšava koordinaciju te povoljno djeluje na smanjenje mogućnosti gubljenja ravnoteže i padova. Dostatan unos kalcija hranom usporava procese pregradnje kosti i tako neposredno djeluje na povećavanje koštane mase. Preporuča se dnevni unos 1000 – 1500 mg kalcija dnevno. Mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, sjemenke, orašasto voće i u manjoj mjeri riba, bogat su izvor kalcija u hrani. Uz dovoljan unos kalcija potrebno je dnevno unositi 400-800 i.j. (internacionalnih jedinica) vitamina D, što odgovara količini od 2-3 kapi uljne otopine vitamina. Vitamin D poboljšava apsorpciju kalcija iz hrane i potiče njegovu ugradnju u mrežu koštane tvari. Izbjegavanje loših životnih navika u smislu prestanka pušenja, izbjegavanja alkohola i kave te kontrole tjelesne težine također predstavlja značajan korak u prevenciji osteoporoze.

Jednom kad je razgradnja kosti nadmašila izgradnju i kad se bolest počela razvijati, preventivne mjere u kombinaciji s lijekovima mogu samo usporiti daljnje smanjivanje koštane mase. Zlatni standard u liječenju osteoporoze zauzimaju bisfosfonati, jer oni ne samo da spriječavaju napredovanje osteoporoze, već dovode do povećanja koštane mase za cijelo vrijeme uzimanja preparata te smanjuju rizik od preloma kralješaka i kuka. Lijek koji vam je preporučio liječnik spada u grupu bisfosfonata.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika