Otorinolaringolog

Poštovani, problem je počeo prije 5 tjedan sa jakom vrtoglavicom i glavoboljom, nemoć i umor.
Vrtoglavica je bila u glavi nije mi se prostorija vrtila.
Tegobe su bile intenzivno jake 10 dana bez mučnina, pregled neurologa na hitnoj je bio uredan, pregled kod orl nakon tjedan dana je bio uredan.
Simptomi se nisu povlačila pa sam završila u bolnici na neurologiji, ct, magnet glave i sve ostale pretrage su bile u redu.
Štitnjača je u redu.
Posjetila sam ponovno neurologa koji mi je sa sigurnošću rekao da se radi o upali živca u uhu koja se na pregledu orl nije mogla prepoznati jel je prošlo 7 dana i da bi se simptomi trebali uskoro početi povlačiti.
Ja se još uvijek osjećam loše, noge kao da me ne slušaju i teško se krećem, vrtoglavice su se smanjile ali se povremeno jave, glavobolja je prisutna već par dana.
Opća praksa mi je prepisala neurobion 2 puta dnevno kroz 2 tj.a zatim po jednu tabletu.
I rekla mi je da lijeka nema, moram čekati da prođe, uha povremeno osjetim laganu bol i pod pritiskom su.
Zanima me po vašem iskustvu da li su te tegobe zaista od upale živca u uhu iako nisam imala mučnine, da li treba mirovati ili se mogu pomalo kretati? I što i uzrokuje takve tegobe s uhom i da li se mogu ponoviti, jel traju već 5 tjedana i ne čini mi se da ide na bolje.
Prva faza je bila 10 dana najgora, druga faza traje već 3 tjedna bez puno promjene.
Ima dana kad mi bude bolje pa se primim nekog posla po kući a onda sam opet par dana lošije i ne mogu ništa.
Molim vas za savjet što i kako dalje. Lp

19.8.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Vestibularni neuronitis je poremećaj znakovit po naglom teškom napadaju vrtoglavice uzrokovanom upalom živca koji inervira polukružne kanaliće. Treba reći da je slušni živac sastavni dio VIII para kranijalnih živaca, tako da posljedice zahvaćenosti ovog živca mogu zahvatiti i ravnotežu i sluh. Stoga se mogu pojaviti i drugi simptomi (osobito vrtoglavica, mučnina, povraćanje, drhtanje očiju, neravnoteža i hod). Taj poremećaj vjerojatno uzrokuje virus. Prvi napadaj vrtoglavice je težak, popraćen je mučninom i povraćanjem i traje 7 do 10 dana. Oči se nenamjerno (bez utjecaja volje) pokreću naglim trzajevima prema zahvaćenoj strani (simptom zvan nistagmus). Poremećaj prolazi sam od sebe. Može se pojaviti kao pojedinačni, jedini napadaj ili kao nekoliko napadaja tijekom 12 do 18 mjeseci. Svaki idući napadaj je kraći i lakši nego prethodni. Sluh nije zahvaćen. Dijagnozu se postavlja na osnovu pretrage sluha i pretrage za nistagmus uporabom elektronistagmografije, metode elektronskog bilježenja pokretanja očiju. Jedna se pretraga za nistagmus sastoji od ulijevanja male količine ledene vode u svaki zvukovod i od bilježenja pokretanja očiju osobe. Može se napraviti magnetska rezonancija (MRI) glave kako bi se utvrdilo da simptome nije uzrokovao neki drugi poremećaj. Simptomi se liječe kao i kod Meniereove bolesti (vidi str. 794), odnosno antikolinergicima, antihistaminicima i benzodiazepinima te kortikosteroidima uz brzo i postupno smanjenje doze. Ako je povraćanje dugotrajno, može biti potrebna IV nadoknada tekućine i elektrolita. Vestibularna rehabilitacija (koju obično provodi fizioterapeut) pomaže pri kompenziranju mogućih ostatnih vestibularnih ispada. Akutno stanje bolesti može trajati satima ili danima. Uglavnom su prva dva ili tri dana smetnje najizraženije, a zatim se postepeno smiruju. Blagi osjećaj nestabilnosti, zanošenja i nesigurnosti na nogama može potrajati tjednima. Kod mlađih osoba oporavak je uglavnom brži i bolji. Oboružajte se strpljenjenjem i provedite mjere vestibularne rehabilitacije pod vodstvom fizioterapeuta. Cilj vježbi rehabilitacije je naučiti pacijenta kako ukloniti subjektivne simptome, priviknuti se na aktivnosti koje izazivaju simptome, poboljšati kontrolu ravnoteže, itd. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika