Podražaj kašlja nakon piljevine/prašine

Mela sam balkon i dok sam skupljala smeće u onu malu lopaticu s malom četkom počela sam kašljati, tek sam tad vidjela da je puno male sitnog drva kaj što su valjda crvi grizli grede, jednog sam i vidjela, a vjerojatno onda i sitnije prašine piljevine. Kašljem, a kad ne kašljem grlo mi je nadraženog osjećaja, , zanima me koliko je to opasno/otrovno? Ima li smisla išta sad poduzimati dalje? Molim vas pomozite, nemam koga pitati. Hvala.

17.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kašalj je normalan patofiziološki obrambeni odgovor na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u dišnim putovima. Osnovna svrha kašlja je odstranjivanje sekreta iz dišnih putova. Kašalj se liječi uklanjanjem uzroka, odnosno liječenjem infekcije ili izbjegavanjem iritirajućih tvari iz okoline. Valja naglasiti da lijekovi za kašalj samo smiruju kašalj kao simptom, ali ne djeluju na uzroke koji su do njega doveli. Svrha simptomatskog liječenja jest produktivni kašalj poticati, odnosno olakšati iskašljavanje, a neproduktivni suhi kašalj otkloniti, odnosno ublažiti. Za rješavanje kašlja, jednako je važna dobra hidracija bolesnika i ovlaživanje sobnog zraka. Pri upornom suhom (neproduktivnom) kašlju koriste se antitusici koji suprimiraju centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu ili anesteziraju receptore za kašalj na sluznici nosa i usta.

Pokušajte očistiti i oprati područje koje je bilo izloženo piljevini i nečistoćama. Zaštite se maskom tako da pri tome ne udišete onečišćen zrak. Također ispirite sluznicu nosa i usta. Sklonite se na neko vrijeme izvan dosega okoline koja sadržava čestice koje nadražuju vašu sluznicu i uzrokuju nadražajni kašalj. Pokušajte si pomoći nekim od preparata i savjeta iz tradicionalne i narodne medicine, a koji pomažu ublažavanju suhog kašlja. Ukoliko primijetite da se kašalj ne smiruije i ako bude praćen bolovima u prsima, groznicom i kratkim dahom, odmah potražite liječničku pomoć.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika