polip u zuci

uz glasi ovako: znalaz uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op. admina. .izvadili su mi zuc zbog ovog nalaza.phd glasi:nalaz uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op. admina. molila bi vas ako mi neko moze moze objasniti dal sam inala polip i li sam imala nesto drugo ili sam bez potrebe operisana.hvala unaprijed
stara sam 30 god. inace nisam imala nikad problema sa zuci

7.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nakon što se na ultrazvuku trbuha uoči polip u žučnjaku te ako je veći od 10-12 mm ili ako u kontroli nakon 2-3 mjeseca značajno poraste, nužna je operacija žučnjaka. Polipi žučnjaka lokalizirana su zadebljanja sluznice žučnjaka, a mogu biti uzrokovani s dva medicinska stanja – kolesterolozom i adenomiomatozom stijenke žučnjaka. Ako se ne provede adekvatno liječenje kolesteroloza u 7,5 % bolesnika može dovesti do raka žučnog mjehura. Kao i kolesteroloza tako i adenomiomatoza može dovesti do raka žučnjaka. Dijagnoza se potavlja pregledom žučnjaka ultrazvukom. Pri tome treba pregeldati ultrazvukom sve čvrste organe u trbuhu – jetru, slezenu, gušteraču, oba bubrega, nadbubrežne žljezde, limfne čvorove oko aorte i velike krvne žile – aortu, šuplju venu i vene u jetri.

Obzirom da vam je odstranjen žučnjak, morate pripaziti na prehranu jer bi obilniji i masnoćama bogatiji obrok mogao dovesti do probavnih tegoba. Potrebno je vrijeme prilagodbe nakon operacije. Savjete o prehrani potražite kod svog liječnika.  U ovom času imate nalaz UZV i patohistološki nalaz uzorka uzetog za vrijeme operacije, što bi moglo pojasniti zbog čega je kod vas bilo potrebno napraviti operativni zahvat. Inače, dvojbe koje si sada postavljate, bilo je bolje rasvijetliti prije samog operativnog zahvata. Ukoliko navodite da niste imali nikakvih zdravstvenih tegoba, a ipak ste se podvrgli kirurškom postupku, vjerojatno ste imali povjerenja u vašeg liječnika da je odabrao najbolju opciju u vašem slučaju. Analizu i interpretaciju nalaza najtočnije će vam objasniti kirurg koji vas je operirao.
 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika