Povisen gama-gt

Postovanje! Zbog cestih prehlada i umora,doktor me poslao vaditi nalaze krvi,bris nosa i grla i rtg pluca i sinusa.Rtg pluca je uredan,na rtg sinusa pise: Izrazito intenzivno inhomogeno zasjenjenje obaju celjusnih sinusa.Oblitacija nosnih hodnika.Pretpostavljam da je to neka upala,ako mi mozete pojasniti?Brisevi jos nisu gotovi.Takodjer me zanima na krvnoj slici,sve mi je u granicama normale,osim Alt koji je 53 i Gama-gt koji je 95?sta i to trebalo znaciti?Doktoru cu tek za tjedan dana kad mi stignu nalazi briseva i IgE.Jako zahvalna…

14.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Česte prehlade i umor mogu biti simptomi akutnog ili kroničnog sinusitisa, a Rtg sinusa takve pretpostavke potkrepljuje. Pričekajte nalaze briseva te po odluci liječnika provedite ciljanu terapiju.

Što se tiče blago povećanih vrijednosti ALT i gama-GT, najbolje ih se može analizirati kroz 2-3 mjeseca praćenja, jer su moguće određene oscilacije. ALT je enzim prisutan samo u jetri, pa povećana vrijednost ALT ukazuje na oštećenje jetrenih stanica, a uzroci mogu biti razni. Neki od najčešćih razloga mogu upućivati na neke lijekove koje možda redovito ili povremeno uzimate, alkohol, gojaznost, poremećaj rada srca, poremećaj rada gušterače, konzumaciju gaziranih pića, bezalkoholnu masnu bolest jetre i drugo. Povećana vrijednost ALT udružena s povećanom vrijednosti gama-GT, dodatno upućuje na zaključak da se problem odnosi na jetru. Povećane vrijednosti ALT i gama-GT moguukazivati i na promjene u žučnim vodovima, a žučni kamenci ponekad mogu uzrokovati višestruko povećane vrijednosti ovih enzima nađenih u krvi.

Ponovite nalaz krvi kroz mjesec dana i po savjetu liječnika obavite eventualno potrebne dodatne dijagnostičke pretrage.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika