Prema nalazima sumnjam da imam mononukleozu. Molim Vas mišljenje prema nalazima kolika je mogućnost da imam tu dijagnozu.

Poštovani, unazad 5 dana imam grlobolju, suhi kašalj povišenu tjelesnu temperaturu do 38,5 ne spusta se ispod 37 ni uz antipiretike. Leukociti 3,7, crp 39, međutim jetrene probe su jako porasle u dva dana ALT 128, AST 137, GGT 47. Sumnja na mononukleozu, savjetovano mi je 10-ti dan od početka simptoma uraditi serološki CMV i EBV. Rengen pluća uredan. Bojim se jako ove temperature, glavobolja također prisutna, bolovi u tijelu, preznojavanja, oteceni kapci. Kolika je mogućnost za mononukleozu prema nalazima? Je li opasno? Jednostavno se bojim samo tako ležati doma dok se nalazi pogoršavaju a nitko ne smatra da je to još na neku veću reakciju.

28.6.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kombinacija simptoma može ukazivati na infektivnu mononukleozu, ali laboratorijski testovi su nužni za potvrdu. U većine bolesnika postoji povećan broj leukocita, bijelih krvnih stanica, uz povećan broj limfocita. Danas je dostupan test aglutinacije na papiru “monospot” test, koji pokazuje da li je pacijent inficiran. Pozitivan rezultat heterofilnih antitijela, Paul-Bunnell test, je dovoljan za dijagnosticiranje infektivne mononukleoze. Kad su monospot ili heterofilni testovi negativni, daljnje laboratorijsko testiranje može odrediti da li je bolesnik inficiran EBV-om ili se radi o bolesti sličnoj mononukleozi koja je uzrokovana citomegalovirusom, adenovirusom ili Toksoplazmom gondi. Općenito, dok laboratorijski testovi nisu uvijek 100% specifični, serološki testovi za EBV su pouzdani.

Glavno uporište liječenja je olakšati simptome. Upute za liječenje uključuju: odmor, uzimanje puno tekućine, u slučaju grlobolje, grgljajte sa slanom vodom, ili cuclajte pastile za grlo, tvrde bombone. Možete uzeti paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu, ibuprofen ili diklofenak za olakšavanje bolova i vrućice. Kod više od 90% slučajeva infektivne mononukleoze radi se o bezopasnoj i nekompliciranoj bolesti.

Slijedite upute svog obiteljskog liječnika i svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika