Preventivnno zračenje glave

Poštovani!
Suprug bi trebao primiti preventivno zračenje glave zbog dijagnoze sitnostaničnog karcinoma bronha, koji je odlično odreagirao na kemoterapiju. Zanimaju nas koje posljedice na moždane funkcije ima takva vrsta zračenja?
Hvala

3.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Sitnostanični karcinom pluća je ozbiljna dijagnoza te stoga treba slijediti preporuke za liječenje o kojima donosi odluku onkolog. Ovi karcinomi rastu brzo i metastaziraju rano tijekom bolesti. U doba postavljanja dijagnoze metastaze postoje u šezdeset do sedamdeset posto bolesnika. Primarni karcinomi pluća najčešće metastaziraju u mozak, jetru i nadbubrežne žlijezde. Postoje smjernice za liječenje različitih stadija, vrsta i oblika malignih bolesti te u skladu s njima, kao i s pozitivnim kliničkim iskustvom, specijalist onkolog procjenjuje optimalnu opciju za pojedinog bolesnika. Liječenje malignih bolesti provodi se lijekovima i terapijskim postupcima koji se kombiniraju i nažalost nisu bez neželjenih djelovanja koja u većoj ili manjoj mjeri mogu oštetiti funkciju nekih organa. U odabiru najbolje terapijske kombinacije za pojedinog bolesnika, liječnik uvijek uzima u obzir omjer moguće koristi za pacijenta u odnosu na moguću štetu koja može nastati kao posljedica primjene lijeka ili drugog terapijskog postupka. Porazgovarajte sa specijalistom koji liječi vašeg supruga te zamolite da vam izloži plan terapije te objasni razloge za odabir određenog terapijskog postupka. Postoje statistički podaci iz znanstvenih studija o učinkovitosti i neškodljivosti različitih terapijskih opcija u liječenju različitih malignih bolesti iz čega proizlaze podaci o očekivanom postotku preživljenja, ponekad i izlječenja. U svakoj fazi liječenja pacijent može preuzeti odgovornost i sam donijeti odluku o tome kako će nastaviti liječenje.

Stanice sitnostaničnog karcinoma pluća sadrže i neuroendokrine hormone, zbog čega su s ovim tumorom povezani simptomi koji se mogu javiti u svakom organu ili fiziološkom sustavu. Neki od tih simptoma su sljedeći: vrućica, noćno znojenje, anoreksija i mršavljenje, poremećaji u ravnoteži vode i elektrolita, poput hiponatrijemije i otklona u razinama Ca  i drugo. Najbolje se liječe kontrolom osnovne zloćudne bolesti. 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika