probavne smetnje
Nakon svakog uzimanja obroka osjecam se naduto i kao da mi jednostavno ne radi zeludac ..osjecam ponekad i bolove na lijevoj strani zeludca …takodjer sve je to popratno sa zgaravicom ukoliko ne popujem tablete Zipantol…obavila sam pretrage iz kojih se vidi da imam masnocu u krvi i to dosta visoku pa mi je stoga doktor prepisao tablete Coupet .
Openito ne jedem masnu hranu ..problem je da se jednostavno osjecam naduto kada gotovo nista ni ne jedem. Ultrazvucnim pregledom nije nista ustanovljeno ..i sve je uredno ..doktor preporucuje kolonoskopiju s obzirom da imam problema i sa probavom tako da mi nije uredna i zna se desiti da nemam stolice po 5 dana . Za kolonoskopiju se nemogu odluciti jedino ukoliko bi isla pod anestezijom tako da stalno ostaje stanje na istom .Zanima me dal jos postoje neke pretrage koje bi trebala obaviti prije nego cu morati na kolonoskopiju..jer to ostavljam za zadnju opciju .. hvala !
15.12.2016
Odgovara
Irena Matić-Trputec dr.med.Nadutost, grčevi i težina u donjem dijelu trbuha nakon svakog obroka te manjak snage i loše raspoloženje mogući su znaci nepodnošenja pojedinih namirnica. Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je manjak enzima u probavnom sustavu zaduženih za probavu određenih namirnica. Daleko najpoznatija intolerancija na hranu je nepodnošenje laktoze. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže šećer laktozu koji se u organizmu razgrađuje uz pomoć enzima laktaze. S obzirom da se prirodna proizvodnja laktaze u organizmu postepeno smanjuje već nakon druge godine života, laktoza se ne probavlja do kraja i nastaju simptomi kao što su nadutost, grčevi i proljev. Mahunarke i žitarice također izazivaju nadutost i vjetrove. Broj štetnih bakterija u debelom crijevu se povećava zbog gomilanja poluprobavljene hrane. Laktobacili i bifidobakterije samo su neke od korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu crijeva, pa dodatnim unošenjem probiotika možete umanjiti ove tegobe.
Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u “žličicu” ili u ždrijelo. Kiselina se iz želuca vraća prema jednjaku i tako može oštetiti sluznicu jednjaka. Za neutraliziranje želučane kiseline koriste se lijekovi, kao što vam je vaš liječnik prepisao.
Kako biste smanjili rizik od probavnih tegoba, prestanite pušiti ukoliko pušite, umjereno konzumirajte alkohol i napitke koji sadrže kofein, jedite manje i češće obroke spravljene od namirnica koje vam ne uzrokuju tegobe, nemojte jesti najmanje tri sata prije spavanja, izbjegavajte tjelovježbu nakon obroka i izbjegavajte stresne situacije. Pijte dovoljno tekućine. Kretanjem ćete pokrenuti crijevnu peristaltiku. Magnezij može pomoći u formiranju mekše i učestalije stolice. Ako vas muči nadutost zbog manje količine probavnih enzima, potražite savjet ljekarnika i nabavite neki od preparata koji senude na tržištu. Probiotici pomažu i kod proljeva i kod zatvora. Može ih se dodavati u razne prehrambene proizvode, poput jogurta, napitaka i drugih proizvoda na bazi fermentiranog mlijeka. Ukoliko ovim mjerama uspijete uravnotežiti probavu, možda ćete moći smanjiti i upotrebu lijekova protiv žgaravice. Budite oprezni sa laksativima (lijekovima i preparatima za liječenje zatvora), jer njihovo dugotrajno korištenje može izazvati nadraženost crijeva te neku vrstu navikavanja.
Vaše pitanje je odgovoreno.