problemi sa jetrom

na sistematskom pregledu imao sam visok gGT-234.7 radio sam markere na hepatitis i jos neke kontrole,mišljenje infektologa je da je problem to što radim u uslovima sa prisustvom otrova u okolini.dao mi je da pijem reliv forte i sad mi je gGT 39.međutim moj internist mi je dodao još i silimarin artičoka i evitol.to pijem već dva mjeseca ali mi po sastavu izgleda da samo pijem iste lijekove u duploj dozi..volio bih savjet o tome.hvala

10.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Dobro ste primijetili da su to lijekovi vrlo sličnog sastava.  Hepatoprotektivni učinak u lijekovima koje navodite sadržan je u skupini flavonoidnih spojeva zajedničkog naziva silimarin. Liječnik mora odrediti duljinu trajanja terapije ovim lijekom. Trajanje liječenja ovisi o prirodi, težini i tijeku bolesti. Potrebno je držati se uputa o doziranju u originalnom pakiranju ili prema savjetu liječnika.  U tom slučaju, pripravci koji sadrže isključivo ovaj biljni ekstrakt ne kriju u sebi potencijalnu opasnost predoziranja i interakcija.

Kako se ovdje radi o kombiniranim pripravcima koji osim silimarina sadrže i vitamine te minerale, potrebno je voditi računa o preporučenom dnevnom unosu tih tvari. Jedna kapsula Reliv forte sadrži 83 % preporučenog dnevnog unosa vitamina E, jedna pastila Evitola sadrži 100 % preporučenog dnevnog unosa vitamina E, a jedna kapsula Silimarin artičoke sadrži 125 % preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Vitamin E može biti toksičan u velikim količinama (preko 600 IJ – internacionalnih jedinica dnevno). Osobe koje koriste antikoagulacijske lijekove moraju se prije primjene preparata vitamina E konzultirati s liječnikom. Povećana razina vitamina E može utjecati na krvni tlak, reumatsku bolest srca,  a može dovesti i do ozbiljnih hormonskih i metaboličkih poremećaja.  Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamjena za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu.

Kako se ovdje radi o kombiniranim pripravcima, zbog mogućih interakcija, potražite dodatni savjet svog liječnika. Na tržištu postoje pripravci koji sadržavaju samo silimarin kao biljni lijek za ublažavanje poremećaja funkcije jetre. Stoga bi ovakvi pripravci mogli predstavljati sigurniju terapijsku opciju kada postoji potreba za dodatnim hepatoprotektivnim učinkom u procesu regeneracije jetre.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika