Problemi sa sinusima i grlobolja

Poštovani, imam kroničnih problema sinusima. Zadnja “ataka” započela je 17.01. sa cijeđenjem kroz grlo i grlobolju (najjača u jutro i navečer) koja traje do danas. Temperature nema, limfni čvorovi ok, bris grla-fiziološka flora. Kako dosadašnji brisevi nosa nisu nikada nešto pokazali, a simptomi su bili slični, samo ne tako dugotrajni, nisam na isto niti išla.
Molim savjet što da radim, malo me brine ta duga grlobolja, iako oko mene na poslu ljudi imaju slične simptome. U studenom sam bila na sumamedu zbog temp i gnojnog iscjetka iz nosa.
Hvala najljepša na odgovoru
lp
Maja

25.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Upalu sinusa i sluznice dišnih putova može izazvati bilo koji uzročnik koji dovodi do zadebljanja sluznice nosa i sinusa, a najčešćesu to virusi, bakterije, razni alergeni ili nadražujuće kemikalije. Uslijed zadebljanja sluznice dolazi do otežanog pražnjenja sinusa čime se stvaraju uvjeti koji podržavaju upalu. Otežanu prohodnost dišnih putova može uzrokovati i iskrivljena nosna pregrada, kao i nosni polipi. Kronični sinuitis se od akutnog prvenstveno razikuje po trajanju, jer simptomi perzistiraju više do 12 tjedana. Osobe sklone upalama sinusa, kao i one kod kojih se razvio kronični sinuitis, trebaju izbjegavati ljude s respiratornim infektima, zagušljive i zadimljene prostore te paziti na održavanje vlažnosti prostorija u kojima borave. To je osobito važno kod klimatiziranih prostora i centralnog grijanja. Važno je redovito održavanje prohodnosti i vlažnosti nosa. Za to je najbolje koristiti fiziološku otopinu, pripravci na bazi morske vode i slično. Korisne su inhalacije kamilicom, kaduljom i drugim aromatičnim pripravcima. Kapi za nos mogu se koristiti u akutnoj fazi infekcije kada je pojačana sekrecija, ali nisu namijenjeni kod kroničnih stanja. Po savjetu liječnika, ponekad je potrebno primijeniti sprej na bazi kortikosteroida, a u slučaju bakterijske infekcije i antibiotik.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika