Rane se inficiraju

Zdravo..

Bilo koja ogrebotina ili slicno tome mi se inficira.. Imala sam jako malu ogrebotinu na ruci i ona se posle par dana inficirala.. Sad je krug i stalno gnoji. To mi traje vec 20-ak dana. Posle toga minse pojavi bubuljica na licu.. Kao i 100x do sada isprstim je i dan posle toga mi se inficira i krug je isto tu. Pojavi mi se urasla dlaka na intimnom dijelu, otklonim je i opet ista stvar. Danas jos jedan slucaj. Imala sam zulj na peti od neudobne obuce, nije bio veliki uobicajena stvar kao i sve odo do sada i opet isto. I kod svih rana kad se inficiraju otekne mi. Na ruci me je boljela i saka i iznad, peta mi je otekla, ovo na licu pored kod grla otekne sve.

Bas ne znam sta je. Uzela sam u apoteku sprej za otvorene rane najbolji kao kupila i nista. Kupila antibiotik kao mast i dalje nista. Samo da mi kazete o cemu se radi i da li da idem kod doktora. Bilo sta takvo na tijelu da mi se pojavi, inficira mi se. Nikad mi se to prije nije desavalo.

Hvala puno unaprijed.

16.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Vrlo je važno da se pridržavate pravila postupanja s ranom. Površinske ozljede u pravilu možemo tretirati u kućnim uvjetima primjenom materijala koji su namijenjeni za pokrivanje površinskih ozljeda koje ne krvare (flasteri, obični zavoji i slično). Ukoliko se radi o ranama koje krvare, potrebno je koristiti isključivo sterilni zavojni materijal i liječenje prepustiti stručnoj osobi. Promjene na koži koje su teško dostupne preparatima za lokalno liječenje rana, kao što su urasli nokti, urasle dlake i druge promjene koje pokazuju simptome upale, potrebno je prepustiti stručnoj osobi na tretman i liječenje. Ponekad je potrebno utvrditi uzročnika infekcije i premda se najčešće radi o bakterijama, u nekim slučajevima to mogu biti i gljivični uzročnici, a u slučaju potrebe tada treba ordinirati odgovarajući kemoterapeutik. Rane se ne smiju ostavljati otvorene i nezaštićene sterilnom gazom, jer u narednom razdoblju čak i prvobitno neinficirane rane se mogu inficirati i u krajnjem slučaju dovesti do septičnih komplikacija.

Kod osoba koje imaju dobar imunitet uglavnom ne dolazi do razvoja komplikacija. Određene grupe, međutim, imaju povećani rizik razvoja komplikacija, čak iako se radi o običnim svakodnevnim infekcijama. Ovo se posebno odnosi na djecu kod kojih imunološki sustav nije dovoljno razvijen ali i osobe starije od 65 godina, jer je njihov imunološki sustav oslabljen. Imunokompromitirani pacijenti koji su podvrgnuti zračenju, kemioterapiji, kortikosteroidnoj terapiji i dijabetičari, vrlo su podložni razvoju teških i dugotrajnih infekcija.

Savjetujem da napravite laboratorijske pretrage krvi, posebno razinu šećera u krvi te po odluci vašeg liječnika konzultirate specijalista imunologa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika