Refluks

Poštovani!
Imam 19 godina, visoka sam 168cm i imam 51kg. Nikada nisam patila od prekomjerne težine, nitko u obitelji ne boluje od želučanog refluksa. Nikada nisam imala simptome, osim žgaravice koja se pojavljivala jako rijetko. Kada su tegobe pocele imala sam jake bolove u želucu i drhtala sam, kasnije se pojavila i jaka žgaravica. Bila sam vegeterijanka 4 godine. Simptomi su se javili prvi puta prije otprilike tri mjeseca, isla sam na hitnu dali su mi terapiju controlocom i poslali me na gastroskopiju te na testiranje za helico bakteriju. Da bi obavila test iz stolice morala sam prestati piti lijek nakon tri tjedna uzimanja, cim sam prestala piti isti dan su se simptomi javili samo sam ovaj puta i povracala. Dok sam stigla na red za gastroskopiju vec sam dva mjeseca bila na controlocu. Gastroskopijom je utvrđeno da nemam helico bakteriju niti gastritis već refluks. Iako nisam imala problema sa težinom jedan duži period pokusavala sam smršaviti pa sam često gladovala. Zanima me postoji li mogučnost da se refluks pojavio zbog gladovanja i je li on izlječiv.

6.10.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Refluks kiseline je česta popratna pojava poremećaja prehrane, posebice kod onih koji boluju od bulimije. Mišić u obliku ventila, koji inače kontrolira vraćanje želučane kiseline u jednjak, postaje nefunkcionalan pa se djelomično probavljene namirnice u želucu, izmiješane s kiselinom i enzimima, vraćaju u jednjak, ponekad čak i usta. Ovo je drastičan primjer poremećaja prehrane u smislu neredovitog uzimanja hrane i mršavljenja. Neredovita ishrana također može pogodovati nastanku refluksa. Kod težeg oblika refluksa, hrana se neprestano automatski izbacuje i tada valja odmah potražiti liječničku pomoć. Trajni refluks ima za posljedicu oštećenje sluznice jednjaka koja nije predodređena da bude u kontaktu s kiselim sadržajem želuca i može uzrokovati ozbiljno stanje koje zovemo Barrettov jednjak, a riječ je o promjeni stanica jednjaka, što pak može izazvati rak. Važno je da redovito uzimate lijekove kako bi smanjili sekreciju želučane kiseline te zajedno s dijetetskim mjerama te stanovitim promjenama u načinu života, smanjite zdravstvene rizike refluksa, odnosno u perspektivi, čak smanjite potrebu za stalnim uzimanjem lijekova.

Uobičajeno se  debljanje povezuje s većom učestalosti nastanka refluksa jer vodi ka povećanju pritiska na ulasku jednjaka u želudac. U tom slučaju, mršavljenje predstavlja terapijski pristup i u znatnoj mjeri smanjuje učestalost refluksa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika