Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo.

Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne.

Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki napitci koji trenutno daju energiju tijelu, ali dugoročno nisu zdravi.

Prerađena hrana tkzv. Ultra-procesuirana hrana puna je aditiva, konzervansa, soli, umjetnih boja i skrivenih šećera i istraživanja govore da je povezana s nastankom malignih bolesti, problema sa srcem, dijabetesom, debljinom, depresijom, autoimunim bolestima, naglom smrti i skraćenim životnim vijekom. Sigurno da takva hrana djeluje i na kožu jer ona ima mnogobrojne važne funkcije, koje sežu od zaštitne funkcije do složenih imunoloških mehanizama pa su time važni antioksidansi, vitamini, mikoroelementi, omega 3 masne kiseline i voda.

U današnje vrijeme ne možemo se izolirati od načina života, ali ako pazimo kako se hranimo time možemo znatno djelovati na zdravlje kože. Određena hrana doista ima učinak na kožu održavajući je svježom, mladolikom, hidratiziranom i zdravom.

Među najčešćim kožnim bolestima danas su akne i psorijaza, a u borbi s njima prehrana je najveći saveznik. Kako bi zaustavili oštećenja u koži uvelike nam mogu pomoći antioksidansi kao što je vitamin C koji se nalazi u mnogobrojnom voću i povrću. Uz antioksidativno djelovanje vitamin C je važan u sintezi kolagena. Vitamin C je normalan sastojak kože i nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem, zatim jakim izlaganjima UV zrakama, pušenjem smanjuje se koncentracija vitamina C pogotovo u gornjem sloju kože.

Raznolikom prehranom kao i kvalitetnim kozmetičkim proizvodima koji sadrže C vitamin može se povećati njegova koncentracija u koži. Omega 3 masne kiseline važne su za kožu. Gornji sloj kože sadrži omega 3 masne kiseline koje pružaju vodootporni sloj i daju hidrataciju te daju koži maldenačiki i svježi izgled. Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina su suha koža, lomljiva kosa, mekani i lomljivi nokti, tvrda koža na laktovima, perut, rane na tjemenu i opadanje kose. Omega 3 masne kiseline ne mogu se sintetizirati u tijelu, već se unose hranom ili u dodacima prehrani.

Beta karoten pripada u grupu prirodnih pigmenata koje nazivamo karotenoidima. Sprečavaju nastajanje malignih tumora, srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, reumatodinog artritisa, makularne degeneracije oka i katarakte.

U tamnozelenom povrću, bundevi i crvenoj paprici velike su količine luteina i zeaksantina; kriptoksantina ima u mangu, narančama i breskvama. Alfa-karoten i kriptoksantin mogu prijeći u vitamin A, no ne u tolikoj mjeri kao beta karoten.

Kako bismo tijelu omogućili što raznolikije karotenoide preporučuje se jesti voće i povrće različitih boja. Zeleni ili bijeli čaj obiluju s flavonoidima koji smanjuju rizik od nastajanja malignih tumora kože jer zeleni čaj povećava prirodnu otpornost kože na djelovanje UV zraka.

Na kraju – VODA – je od neprocjenjive važnosti za vlažnost i tonus kože. Koža koja je dovoljno hidratizirana djeluje mlađe i ljepše i dvije litre vode popijene svaki dan održavaju to stanje. Pravilna i zdrava prehrana koja je raznolika u boji, svojim sastojcima i strukturu uvelike donosi zdravlju kože pa i mali pomaci u zdravijem načinu života uvijek se odražavaju i na kožu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Ljuskanje

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Iz iste kategorije

Dermatologija

Brza pomoć za opekline i iritacije – dekspantenol u proljetnoj ljekarni

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSunčeve zrake dolaskom proljeća sve su intenzivnije što se može odraziti na koži u obliku blagih opeklina od sunca, iritacija i crvenila. Takve promjene mogu nastati naglo i nenadano i kod kraćeg izlaganja kada se ne očekuje da bi to moglo ostaviti neki trag na koži, no koža kao veliki organ može burno odreagirati na […]

Dermatologija

Sezonske alergije i osjetljiva koža

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dermatologija

Priprema kože za proljeće

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteProljeće je godišnje doba u kojem se naše tijelo i koža intenzivno bude. Sve nekako postaje užurbanije i razigranije što se očituje osim na prirodi i na koži. Ona može početi burno reagirati na sve okolišne čimbenike kao što je prvo proljetno sunce ili na pelud radi cvatnje biljaka. Proljetno sunce u osjetljive kože može […]

Dermatologija

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Dermatologija

Postupalne hiperpigmentacije – razlike u etiologiji i liječenju kod različitih fototipova kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePostupalne pigmentacije na koži vrlo su česta pojava i kao takve česti razlog odlaska dermatologu. U svom nastajanju uvijek im prethodi nešto što je potaknulo upalu u koži, a posljedica je promjena boje kože. Iako mogu nastati u svim životnim razdobljima učestalije nastaju u adolescenciji, kasnije tijekom života i češće u žena. Koža može upalno […]

Dermatologija

Problem s kožom penisa – što da napravim?

Dermatologija

Glavni mehanizmi hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrimjenom određenog lijeka u svrhu liječenja određene bolesti uvijek se nastoji izbjeći ili smanjiti sve moguće nuspojave. Jedna od mogućih nuspojava na koži je nastajanje hiperpigmentacija koje mogu nastati difuzno na cijelom tijelu ili ograničeno samo na pojedinim dijelovima tijela. Da bi do toga došlo primijenjeni lijek mora biti osjetljiv na svjetlost i sunce i […]

Dermatologija

Pomoć u tretiranju ožiljaka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteOžiljci na koži vrlo su česta pojava. Uvijek nastaju nakon ozljede kože i na neki način predstavljaju tkivo koje je potrebno kako bi se održao integritet kože i njezina uloga u zaštiti tijela. Koža djeluje poput velikog omotača, a ožiljci su način na koji ona čuva svoju cjelovitost. Ožiljci su oblik cijeljenja kože, a prema […]