Slabost

Dobar dan.
Jako sam zabrinuta za svoju baku. Ima 85 godina i imam osjećaj da su liječnici odustali od nje jer je stara. Nadam se da ćete mi Vi moći pomoći.
Baka je cijeli život radila u polju i uvijek je sve mogla, a sada je prenaglo (u svega nekoliko dana) oslabila, počela je oticati i svaki joj je dan sve gore. (Baka inače nije jedna od onih koji idu kod liječnika svako malo. Ide samo ako ima neki veći problem. Zadnji je put bila prije 2 godine jer joj je rastao trbuh i tada se otkrilo da ima cistu pa je to operirala).
Sada smo bili kod liječnice opće prakse i na hitnom prijemu u bolnici gdje su je pregledali i rekli da su joj nalazi dobri te joj dali tablete. Nalaze sam uploadala jer nema mogućnosti da Vam ih direktno pošaljem i nalaze se na ovom linku: uklonjeno zbog očuvanja privatnosti, op.admina. Bila bih Vam zahvalna kada biste ih pogledali i rekli svoje mišljenje.
Baka sada pije Klavocin (rečeno nam je da to popije zbog preventive da ne dobije upalu pluća) i Fursemid 40mg. Skroz je oslabila, ne može ni hodati, teže diše i ono što me brine jest da joj je stomak svaki dan sve veći. Ona je jako mršava (ima 50kg), a sada joj je, odjednom, stomak prenapuhan i svaki joj je dan sve veći, a ne znamo razlog ni kako joj pomoći? Noge su joj isto natečene, ali ne toliko puno. Zvali smo opet liječnicu opće prakse i zamolili je ako može doći u kućnu posjetu budući da baka više ne može hodati, ali ona je rekla da su baki nalazi dobri i da joj je nešto da bi ostala u bolnici te da joj dajemo Centravit vitamine. Imam osjećaj da liječnike nije briga što joj je loše i da ne razumiju da, iako je stara, nekome znači sve. Molim Vas, ako imate bilo koji savjet ili sumnjate na nešto ili znate kako da joj pomognemo, da mi kažete.
Hvala puno.
Lijep pozdrav i svako dobro.
Ana

26.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Vaša zabrinutost za baku je opravdana. Svaka promjena zdravlja koja se pojavi odjednom i ima za posljedicu naglo propadanje tjelesnih sposobnosti, gubitak težine i pojava drugih zabrinjavajućih simptoma, u koje u svakom slučaju možemo ubrojiti i naticanje trbuha, otekline gležnjeva, teško disanje, zahtijeva temeljitu kliničku obradu. Kako bi se ustanovio uzrok ovih promjena, potrebno je u prvom redu isključiti neki od ginekoloških problema, pogotovo ukoliko je baka operirala cistu zbog neke ginekološke dijagnoze. Znakovi koje opisujete mogli bi biti također u vezi s nekom bolešću probavnog sustava i upućivati na problem vezan uz crijevo, jetru, gušteraču ili slično. Otekline i teško disanje usko se mogu povezati i s poremećajem srčane funkcije. Za ovakvo stanje kakvo opisujete, lijekovi koji su prepisani su nedostatni. Vaša baka trebala bi biti bolnički obrađena i primiti adekvatno liječenje. Ukoliko bi baka počela povraćati, imala uporne proljeve, ukoliko se jave znakovi krvarenja ili drugi zabrinjavajući simptomi, potražite hitno liječničku pomoć. Obratite se svome liječniku i nemojte odustati, srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika