Snimka rtg pluća

Ima 39god..i imam asmu..snimka mi je pokazala slijedeće:obostrano donja pl počlja nag pl dare peribron lezija i fibroznih posupalnih suprepozicija sa dojkama stoga napraviti UZV dojki.desno baz retik nod crte.kao sašća formacija.A prije pet dana sam dosla na pregled jer sam osjecala neku nemoc i probadanje iznad desne dojke i tako na ledjima na istom mjestu pa sam htijela da me poslusa di rekla je da imam upalu pluca i terapija hiramicin tablete za iskasljavanje..mene i nakon pet dana nakon antibiotika imam osjećaj žarenja u prsima i tako iato na lesjima neku bol loja nije ostra slično žarenju…Molim Vas pojasnite mi snimku pluća ..hvala hitno jee

31.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod astme se često povlače dijagnoze upala pluća, što je potrebno dokazati RTG nalazom uz prisutnost kliničkih simptoma. Zato najprije treba dobro regulirati astmu, pa onda ići dalje ako su smetnje i dalje prisutne. Obratite se svom liječniku koji će procijeniti je li upala iizliječena i je li potrebna dodatna terapija kako za simptome upale, tako i za astmu. RTG pluća je plošna snimka te se ponekad ne može razlučiti kojem organu uočene promjene pripadaju. Stoga vam je preporučeno napraviti UZV dojki, što je i inače dobra odluka obzirom na dob. UZV dojki je bezbolna i neškodljiva pretraga i daje nešto drugačiji prikaz organa, što sve doprinosi točnijoj dijagnostici.

Na RTG pluća se plošno prikazuju svi organi u prsištu. Obzirom da bolujete od astme, a kažete da ste imali i upalu pluća, vidljive su promjene na plućnom tkivu koje nastaju kao posljedica upale. Kako bi se isključilo postojanje promjena i na dojci, koje se ovom tehnikom ne mogu uvijek pouzdano prepoznati, liječnik vam je preporučio napraviti ultrazvuk dojki. Danas se preporuča već u dobi od 25 godina napraviti pregled dojki te po preporuci liječnika periodički napraviti kontrolni pregled ultrazvukom, a po potrebi liječnik će preporučiti i neku drugu dijagnostičku pretragu. Također je preporučljivo jedanput u godini, ili ako liječnik preporuči jedanput u dvije godine, napraviti ginekološki pregled. Pored onog što sami možemo napraviti za svoje zdravlje i usvojimo zdravije životne navike, preventivna briga o zdravlju žene u našoj zemlji je dostupna svim ženama i na nama je da se odgovorno ponašamoti prema svom zdravlju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika