Stitnjaca

Pozdrav!
Vec par mjeseci imam simptome pojačano znojenje,nervoza,zujanje u usima,zarenje i trnci na prdjelu izmedju palcanog prsta i i zgloba .upucena sam na daljnje analize koje ce malo potrajati.tsh sam vadila prije mjesec dana i bio je 6.06..danas su mi stigli ponovno nalazi tsh 2.80.
T4ukupni 78,7(58-160).nisam pod nikakvom terapijom.zanima me kako je moguce da je tsh toliko pao ili je mozda doslo do greske u labratoriju.

28.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza.  Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 0,27 – 4,20 mU/L. Njegovo vrijeme poluživota u krvi je svega 54 minute. Razgradnja se odvija uglavnom u bubrezima, ali i u jetri, štitnjači te drugim organima. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izazivaju velike promjene u razini TSH, stoga je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

Novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3. Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Mjereći u svakom navratu slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače. Osobama koje imaju zdravu osovinu hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda, preporučuje se stoga samo kontrola tireotropina (TSH) i slobodnog tiroksina (fT4).

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika