Inhibitori protonske pumpe

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Djeluju inhibicijskim učinkom na H+/K+-ATPazu enzim odgovoran za lučenje želučane kiseline u želucu na protonsku pumpu parijetalnih stanica želuca.

Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora. Kasnije su se pojavili lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol i dr.

Danas u Hrvatskoj imamo registrirana sva 4 lijeka iz skupine IPP: omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol i esomeprazol.

Indikacije za IPP su za:

  •   želučane i duodenalne ulkuse,
  •   liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB),
  •   laryngopharyngealni refluks,
  •   gastritis,
  •   Zollinger-Ellisonov sindrom

Koriste se i za sekundarnu prevenciju ulkusa uzrokovanih primjenom nesteroidnih antireumatika, te su dio trojne terapije kod eradikacije H. pylori i kod drugih probavnih smetnji koje mogu uzorkovati višak želučane kiseline.

Učinkovitost IPP je ograničena ako se uzimaju natašte kada je aktivno 5% protonske pumpe, stoga se preporuča uzimanje lijeka neposredno prije obroka koji povećava aktivnost protonske pumpe do 70%. IPP se dobro apsorbiraju, anjihova inhibicija izlučivanja želučane kiseline može trajati i dulje od 24 sata.

IPP s ekonomskog gledišta su povoljniji od H2 antagonista jer se uzimaju kraće vrijeme uzimaju, a treba također naglasiti da su superiorniji u supresiji lučenja želučane kiselne.

IPP su sigurni lijekovi i dobro se podnose. Najčešće nuspojave su proljev, glavobolja, umor, vrtoglavica, osip i abdominalni bolovi. To su dakle nuspojave koje se mogu javiti ali nasreću one se javljaju vrlo rijetko.

Kao i ostali antisekretorni lijekovi i IPP uzrokuju obično blaži stupanj porasta razine hormona gastrina koji se vraće u granice normale u roku od 4 tjedna nakon prestanka uzimanja IPP. Zbog porasta hormona gastrina do sad nije zabilježena indicijencija želučanih karcinooidnih tumora, pa IPP smatramo sigurnim kod dugotrajnijeg uzimanja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika