Inhibitori protonske pumpe

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Djeluju inhibicijskim učinkom na H+/K+-ATPazu enzim odgovoran za lučenje želučane kiseline u želucu na protonsku pumpu parijetalnih stanica želuca.

Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora. Kasnije su se pojavili lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol i dr.

Danas u Hrvatskoj imamo registrirana sva 4 lijeka iz skupine IPP: omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol i esomeprazol.

Indikacije za IPP su za:

  •   želučane i duodenalne ulkuse,
  •   liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB),
  •   laryngopharyngealni refluks,
  •   gastritis,
  •   Zollinger-Ellisonov sindrom

Koriste se i za sekundarnu prevenciju ulkusa uzrokovanih primjenom nesteroidnih antireumatika, te su dio trojne terapije kod eradikacije H. pylori i kod drugih probavnih smetnji koje mogu uzorkovati višak želučane kiseline.

Učinkovitost IPP je ograničena ako se uzimaju natašte kada je aktivno 5% protonske pumpe, stoga se preporuča uzimanje lijeka neposredno prije obroka koji povećava aktivnost protonske pumpe do 70%. IPP se dobro apsorbiraju, anjihova inhibicija izlučivanja želučane kiseline može trajati i dulje od 24 sata.

IPP s ekonomskog gledišta su povoljniji od H2 antagonista jer se uzimaju kraće vrijeme uzimaju, a treba također naglasiti da su superiorniji u supresiji lučenja želučane kiselne.

IPP su sigurni lijekovi i dobro se podnose. Najčešće nuspojave su proljev, glavobolja, umor, vrtoglavica, osip i abdominalni bolovi. To su dakle nuspojave koje se mogu javiti ali nasreću one se javljaju vrlo rijetko.

Kao i ostali antisekretorni lijekovi i IPP uzrokuju obično blaži stupanj porasta razine hormona gastrina koji se vraće u granice normale u roku od 4 tjedna nakon prestanka uzimanja IPP. Zbog porasta hormona gastrina do sad nije zabilježena indicijencija želučanih karcinooidnih tumora, pa IPP smatramo sigurnim kod dugotrajnijeg uzimanja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona i kronična idiopatska konstipacija

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) i kronična idiopatska konstipacija dva su najčešća funkcionalna gastroenterološka poremećaja. Smatra se da oko 5 do 15% ukupnog stanovništva zadovoljava.

Gastroenterologija

Gastritis-stres ili nešto drugo?

Sjećam se svojih studentskih dana, kada sam zbog previše popijene kave i neprospavanih noći imala probleme sa želucem. U jutro, natašte, imala sam žgaravicu i mučninu, a nakon što sam se poslije podne vratila s fakulteta, bolove u žličici i gornjem dijelu trbuha.