Gastroenterologija

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Gastroenterologija

Kamenci u žučnom kanalu- što napraviti?

Žučni kamenci su jedan od najčešćih uzroka prijema u bolnicu. Smatra se da oko 10% ukupnog stanovništva ima žučne kamence, a pojavnost bolesti se povećava starenjem.

Ginekologija

Problem za koji sam mislila da je ginekološki, može li biti i gastro problem?

Gastroenterologija

Crohnova bolest

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi.

Obiteljska medicina

Što govori nalaz gastroskopije?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona ( u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva.

Gastroenterologija

Endoskopija videokapsulom

Endoskopija videokapsulom (engl. Video Capsule Endoscopy, VCE) postala je prva slikovna metoda za pregled cjelokupnog tankog crijeva. Ideja o kapsuli opremljenoj videokamerom koju će potiskivati crijevna peristaltika.

Gastroenterologija

Dispepsija sa aspekta primarne zdravstvene djelatnosti

Dispepsija je skup simptoma, koji uključuju bol i nelagodu u epigastriju, žgaravicu, pretjerano podrigivanje, osjećaj usporene probave, rane sitosti i napuhnutosti. Učestalost bolesnika sa dispeptičkim tegobama.

Gastroenterologija

Helicobacter pylori i dispepsija, koga liječiti

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Gastroenterologija

Endoskopske metode u gastroenterologiji

Endoskopske metode u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled tankog crijeva). Dalje tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na vrhu endoskopskog aparata kojim se može učiniti ultrazvučni pregled.

Gastroenterologija

Inhibitori protonske pumpe

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora.

Obiteljska medicina

Problemi u želucu, kako si pomoći?

Gastroenterologija

Ezofagogastroduodenoskopija

Uvijek je potrebno uzeti multiple biopsije s rubova, dna, a po potrebi i okoline želučanog ulkusa i dokazati benignu prirodu želučane lezije. Dokazano je da sigurnost razlikovanja benignih od malignih lezija raste proporcionalno.

Gastroenterologija

Krvarenje u probavnom sustavu

Gastrointestinalno krvarenje definirano je pojavom krvi u probavnom sustavu. Klinički se manifestiraju : povraćanjem krvi, rektalnim krvarenjem, crnom katranastom stolicom ili okultnim kroničnim krvarenjem.

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je povezana s nemogućnošću normalnog funkcioniranja antirefluksnog mehanizma da štiti sluznicu protiv učestalog i pojačanog gastroezofagealnog refluksa.