Helicobacter pylori i dispepsija, koga liječiti

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Indikacije za eradikaciju infekcije H.pylori – EHSG (European Helicobacter pylori Study Group), Maastricht 2000:

  • peptički ulkus,
  • MALTom,
  • atrofični gastritis,
  • resekcija želuca nakon karcinoma,
  • bolesnici koji imaju rodbinu u prvom koljenu oboljelu od karcinoma želuca te
  • na zahtijev bolesnika

Dispepsija

Dispepsija ili loša probava definira se kao bol  i nelagoda  u gornjem dijelu probavnog trakta.

Različiti čimbenici od stresa do određenih ljekova mogu uzrokovati dispepsiju. Bitno  je isključiti organski uzrok dispepsije( ulkusna bolest ,infekcija sa Helicobacter pylori, bolesti hepatobilijarnog trakta i gušterače , maligne bolesti  probavnog trakta….). Najčešći simptomi dispepsije  su  bol ,nadimanje , slabost , mučnina , podrigivanje, žgaravica ,rana sitost. U 60  % slučajeva ne postoji organski uzrok. Mogući uzroci NUD -neulkusne tj. funkcionalne dispepsije su  poremećena motorička funkcija želuca ,infekcija sa Helocobacter pylori,  snižen prag percepcije želučane distenzije , duodenogastrični refluks.

Bolesnici stariji od  55 god  .i oni sa alarmantnim simptomima trebaju biti upućeni na hitnu EGDS. Liječenje neobrađene dispepsije je različito ukoliko je incidencija infekcije H.pylori u populaciji niska kao što je to u razvijenim zemljama. Testiranje i liječenje bilo je preporučeno u odraslih bolesnika ispod 45 godina sa perzistentnom dispepsijom, uz prethodno isključenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), uzimanje nesteroidnih antireumatika (NSAR), te u onih sa alarmantnim simptomima.

Definicija niske prevalencije je populacija sa udjelom H.pylori infekcije od manje od 20%. Cochrane sistematski pregled navodi da je princip testiranja i liječenja jednako učinkovita a manje skupa strategija u odnosu na endoskopiju u bolesnika s niskim rizikom obolijevanja od maligne bolesti i vjerojatno je učinkovitija od terapije inhibitorima protonske pumpe (IPP). Većina bolesnika sa dispepsijom imaju normalan nalaz na endoskopiji uz odsutnost refluksne bolesti; za te bolesnike smatra se da imaju neulkusnu dispepsiju. Cochrane sistematski pregled potvrdio je da postoji korist od eradikacije H.pylori u neulkusnoj dispepsiji. Empirijska terapija antisekretornim lijekovima mogla bi predstavljati manji trošak u slučaju da je udio infekcija sa H.pylori u populaciji manji od 20%.

Dispepsija-  liječenje i preporuke

  • princip testiranja i liječenja H.pylori infekcije primjeren je za bolesnike sa dijagnostički neobrađenom dispepsijom,
  • eradikacija H.pylori primjerena je opcija za bolesnike inficirane sa H.pylori i dijagnostički obrađenom neulkusnom dispepsijom,
  • strategrija testiranja i liječenja je strategija prvog izbora u svih odraslih bolesnika sa funkcionalnom dispepsijom u slučaju visoke prevalencije infekcije u populacijete
  • učinkovitost testiranja i liječenja infekcije H.pylori u populaciji sa niskom prevalencijom infekcije je mala; u toj situaciji primjerena je ili strategija testiranja i liječenja ili empirijska terapija antisekretornim lijekovima.

Preporučena prva linija terapije je IPP-klaritromicin-amoksicilin ili metronidazol ako je rezistencija na klaritromicin <15-20%. Ipak, smatra se da postoji mala prednost korištenja metronidazola u odnosu na amoksicilin, te se smatra da je ta kombinacija bolja u područjima gdje je rezistencija na metronidazol <40%. Nažalost  zbog učestale   upotrebe  antibiotika  izrazit je porast rezistencije u našoj zemlji na klaritrimicin i metronidazol.

Preporuke Maastricht III izvještaja savjetuju kao prvu liniju terapije za eradikaciju H. pylori infekcije trojnu terapiju sa inhibitorom protonske crpke u dvostrukoj dozi u kombinaciji sa klaritromicinom od 500 mg i amoksicilinom od 1000 mg ili metronidazolom od 400 ili 500 mg dva puta dnevno minimalno 7 dana. Četverostruka terapija sa bizmutom  u trajanju od 10-14 dana je alternativna terapija. Ukoliko nije dostupna navedena terapija, preporuča se IPP-amoksicilin ili tetraciklin i metronidazol . Također sekvencijska 10-dnevna terapija, koja se sastoji od dvojne terapije tijekom 5 dana i trojne prestalih 5 dana je također učinkovita i dobro podnošljiva kod starijih pacijenata.U slučaju rezistencije H.pylori na prvu liniju terapije, učinkoviti lijekovi su npr. levofloksacin iz skupine fluorokinolona.

Terapija nakon 2 neuspješna eradikacijska ciklusa  trebala bi biti temeljena na ispitivanju osjetljivosti na antibiotike.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.