Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita.

Dispepsija iako nije ozbiljna bolest, budući da se često periodički javlja tijekom proljeća i jeseni, može biti neugodna i utjecati na kvalitetu života pacijenta. Govorimo o enitetu koji je prisutan kod čak 10 do 45% ljudi sa godišnjom incidnecijom između 1 do 6% i koji je učestaliji kod žena.

Dispepsija može biti uzrokovana lijekovima koje uzimamo (antibiotici, kortikosteroidi, NSAR,..), luminalnim bolestima želuca (infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kronični gastritis, tumor,..), sistemskim bolestima (šećerna bolest, kronično bubrežno zatajenje, poremećajem rada štitnjače, bolestima srca, srčani udar..), bolestima gušterače i bilijarnog sustava ili pak fiziološkim stanjima kao što je trudnoća.

Za postavljanje dijagnoze dispepsije potrebna je detaljna osobna i obiteljska anamneza i fizikalni status. Kod bolesnika mlađih od 45 godina koji nemaju alarmantne znakove (gubitak na tjelesnoj težini, anemija, otežano gutanje, bolno gutanje, krvarenje iz probavne cijevi, ikterus) i čiji članovi najuže obitelji nisu bolovali od karcinoma želuca potrebno je uz osnovnu laboratorijsku obradu učiniti testiranje na bakteriju Helikobakter pylori koja vrlo često uzrokuje tegobe te započeti liječenje. Liječenje uključuje promjenu prehrambenih navika, primjenu lijekova i liječenje podležećeg uzročnika (npr. liječenje Helikobakter pylori infekcije).

Promjena u prehrani podrazumijeva izbjegavanje začinjene hrane (ljuto, kiselo), izbjegavanje slatkog, pržene hrane, zatim je potrebno je izbjegavati gazirana slatka pića i veće količine kave. Konzumacija alkohola kao i pušenje potiče pojačano lučenje želučane kiseline što dovodi do pogoršanja tegoba zbog čega se također preporuča njihovo izbjegavanje. Uz navedeno potrebno je jesti češće i manje obroke, izbjegavati primjenu lijekova kao što su NSAR (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak,..).

Od lijekova se primjenjuju inhibitori protonske pumpe koji smanjuju lučenje želučane kiseline i antacidi koji brzo neutraliziraju želučanu kiselinu i na taj način smanjuju simptome i olakšavaju pacijentima. U slučaju da je prisutna nadutost primjenjuju se lijekovi koji sadrže simetikon, dok se kod refluksih tegoba vrlo često preporuča i prokinetik.

Daljnja obrada u vidu gastroskopije i UZV abdomena je nužna ukoliko uz primijenjene metode liječenja nije postignuto izlječenje. Ukoliko je bolesnik koji ima dispeptične tegobe stariji od 45 godina ili ima prisutne gore spomenute alarmantne znakove ili pozitivnu obiteljsku anamnezu na karcinom želuca uz testiranje na infekciju Helikobakter pylori nužno je učiniti endoskopski pregled gornjeg dijela probavnog sustava odnosno gastroskopiju.

Gastroskopijom ćemo utvrditi postoji li organski, luminalni uzrok dispeptičnih tegoba. Ukoliko je nalaz gastroskopije uredan odnosno ukoliko nema organskog uzročnika bolesti govorimo o funkcionalnoj dispepsiji.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gastritis

Hijatalna hernija i gastritis

Akutni proljev

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Bol

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Bubreg

Pijelonefritis

Pijelonefritis je bakterijska infekcija jednog ili oba bubrega. Najčešći uzročnik infekcija bubrega je E. coli, bakterija koja se normalno nalazi u debelom crijevu, a uzrokuje 90% vanbolničkih te 50% bolničkih infekcija bubrega. Infekcije obično nastaju kad bakterije migriraju iz anusa prema mokraćnoj cijevi, duž mokraćne cijevi u mokraćni mjehur pa opet uzlazno, prema bubregu. Infekciji […]

Bol u trbuhu

Torzija testisa

Testis je organ koji visi na tzv. sjemenoj vrpci (lat., funiculus spermaticus). Funiculus sadrži arterije koje tetstisu dovode oksigeniranu krv i vene koje odvode vensku krv. On sadrži i sjemenovod (lat., ductus defferens), relazivno čvrstu i debelu mišićnu cijev koja svojim kontrakcijama sprovodi spermije iz testisa. Cijeli funikulus je spiralno omotan nitima mišića kremastera čije […]

Nadutost

Nadutost ili trudnoća – molim Vaše mišljenje

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.