Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita.

Dispepsija iako nije ozbiljna bolest, budući da se često periodički javlja tijekom proljeća i jeseni, može biti neugodna i utjecati na kvalitetu života pacijenta. Govorimo o enitetu koji je prisutan kod čak 10 do 45% ljudi sa godišnjom incidnecijom između 1 do 6% i koji je učestaliji kod žena.

Dispepsija može biti uzrokovana lijekovima koje uzimamo (antibiotici, kortikosteroidi, NSAR,..), luminalnim bolestima želuca (infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kronični gastritis, tumor,..), sistemskim bolestima (šećerna bolest, kronično bubrežno zatajenje, poremećajem rada štitnjače, bolestima srca, srčani udar..), bolestima gušterače i bilijarnog sustava ili pak fiziološkim stanjima kao što je trudnoća.

Za postavljanje dijagnoze dispepsije potrebna je detaljna osobna i obiteljska anamneza i fizikalni status. Kod bolesnika mlađih od 45 godina koji nemaju alarmantne znakove (gubitak na tjelesnoj težini, anemija, otežano gutanje, bolno gutanje, krvarenje iz probavne cijevi, ikterus) i čiji članovi najuže obitelji nisu bolovali od karcinoma želuca potrebno je uz osnovnu laboratorijsku obradu učiniti testiranje na bakteriju Helikobakter pylori koja vrlo često uzrokuje tegobe te započeti liječenje. Liječenje uključuje promjenu prehrambenih navika, primjenu lijekova i liječenje podležećeg uzročnika (npr. liječenje Helikobakter pylori infekcije).

Promjena u prehrani podrazumijeva izbjegavanje začinjene hrane (ljuto, kiselo), izbjegavanje slatkog, pržene hrane, zatim je potrebno je izbjegavati gazirana slatka pića i veće količine kave. Konzumacija alkohola kao i pušenje potiče pojačano lučenje želučane kiseline što dovodi do pogoršanja tegoba zbog čega se također preporuča njihovo izbjegavanje. Uz navedeno potrebno je jesti češće i manje obroke, izbjegavati primjenu lijekova kao što su NSAR (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak,..).

Od lijekova se primjenjuju inhibitori protonske pumpe koji smanjuju lučenje želučane kiseline i antacidi koji brzo neutraliziraju želučanu kiselinu i na taj način smanjuju simptome i olakšavaju pacijentima. U slučaju da je prisutna nadutost primjenjuju se lijekovi koji sadrže simetikon, dok se kod refluksih tegoba vrlo često preporuča i prokinetik.

Daljnja obrada u vidu gastroskopije i UZV abdomena je nužna ukoliko uz primijenjene metode liječenja nije postignuto izlječenje. Ukoliko je bolesnik koji ima dispeptične tegobe stariji od 45 godina ili ima prisutne gore spomenute alarmantne znakove ili pozitivnu obiteljsku anamnezu na karcinom želuca uz testiranje na infekciju Helikobakter pylori nužno je učiniti endoskopski pregled gornjeg dijela probavnog sustava odnosno gastroskopiju.

Gastroskopijom ćemo utvrditi postoji li organski, luminalni uzrok dispeptičnih tegoba. Ukoliko je nalaz gastroskopije uredan odnosno ukoliko nema organskog uzročnika bolesti govorimo o funkcionalnoj dispepsiji.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ošamućenost

Kako živjeti s POTS-om?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) je stanje koje utječe na autonomni živčani sustav, što dovodi do abnormalnog povećanja broja otkucaja srca kada osoba ustane iz ležećeg položaja. Ovo stanje može značajno utjecati na svakodnevni život, uzrokujući simptome poput vrtoglavice, ošamućenosti, lupanja srca, umora, pa čak i nesvjestice. Suočavanje s POTS-om zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje […]

Gastritis

Kako se riješiti bijelih naslaga na jeziku?

Ulkus želuca

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Helicobacter pylori

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Bol

Bol u želucu – molim pomoć

Bol

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]