Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita.

Dispepsija iako nije ozbiljna bolest, budući da se često periodički javlja tijekom proljeća i jeseni, može biti neugodna i utjecati na kvalitetu života pacijenta. Govorimo o enitetu koji je prisutan kod čak 10 do 45% ljudi sa godišnjom incidnecijom između 1 do 6% i koji je učestaliji kod žena.

Dispepsija može biti uzrokovana lijekovima koje uzimamo (antibiotici, kortikosteroidi, NSAR,..), luminalnim bolestima želuca (infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kronični gastritis, tumor,..), sistemskim bolestima (šećerna bolest, kronično bubrežno zatajenje, poremećajem rada štitnjače, bolestima srca, srčani udar..), bolestima gušterače i bilijarnog sustava ili pak fiziološkim stanjima kao što je trudnoća.

Za postavljanje dijagnoze dispepsije potrebna je detaljna osobna i obiteljska anamneza i fizikalni status. Kod bolesnika mlađih od 45 godina koji nemaju alarmantne znakove (gubitak na tjelesnoj težini, anemija, otežano gutanje, bolno gutanje, krvarenje iz probavne cijevi, ikterus) i čiji članovi najuže obitelji nisu bolovali od karcinoma želuca potrebno je uz osnovnu laboratorijsku obradu učiniti testiranje na bakteriju Helikobakter pylori koja vrlo često uzrokuje tegobe te započeti liječenje. Liječenje uključuje promjenu prehrambenih navika, primjenu lijekova i liječenje podležećeg uzročnika (npr. liječenje Helikobakter pylori infekcije).

Promjena u prehrani podrazumijeva izbjegavanje začinjene hrane (ljuto, kiselo), izbjegavanje slatkog, pržene hrane, zatim je potrebno je izbjegavati gazirana slatka pića i veće količine kave. Konzumacija alkohola kao i pušenje potiče pojačano lučenje želučane kiseline što dovodi do pogoršanja tegoba zbog čega se također preporuča njihovo izbjegavanje. Uz navedeno potrebno je jesti češće i manje obroke, izbjegavati primjenu lijekova kao što su NSAR (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak,..).

Od lijekova se primjenjuju inhibitori protonske pumpe koji smanjuju lučenje želučane kiseline i antacidi koji brzo neutraliziraju želučanu kiselinu i na taj način smanjuju simptome i olakšavaju pacijentima. U slučaju da je prisutna nadutost primjenjuju se lijekovi koji sadrže simetikon, dok se kod refluksih tegoba vrlo često preporuča i prokinetik.

Daljnja obrada u vidu gastroskopije i UZV abdomena je nužna ukoliko uz primijenjene metode liječenja nije postignuto izlječenje. Ukoliko je bolesnik koji ima dispeptične tegobe stariji od 45 godina ili ima prisutne gore spomenute alarmantne znakove ili pozitivnu obiteljsku anamnezu na karcinom želuca uz testiranje na infekciju Helikobakter pylori nužno je učiniti endoskopski pregled gornjeg dijela probavnog sustava odnosno gastroskopiju.

Gastroskopijom ćemo utvrditi postoji li organski, luminalni uzrok dispeptičnih tegoba. Ukoliko je nalaz gastroskopije uredan odnosno ukoliko nema organskog uzročnika bolesti govorimo o funkcionalnoj dispepsiji.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Glavobolje

Kako živjeti s POTS-om?

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) je stanje koje utječe na autonomni živčani sustav, što dovodi do abnormalnog povećanja broja otkucaja srca kada osoba ustane iz ležećeg položaja. Ovo stanje može značajno utjecati na svakodnevni život, uzrokujući simptome poput vrtoglavice, ošamućenosti, lupanja srca, umora, pa čak i nesvjestice. Suočavanje s POTS-om zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje […]

Endoksopija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Akutni proljev

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Bol

Bol u želucu – molim pomoć

Apetit

Bi li mi ova terapija pomogla u smanjenju kilograma?

Bol

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Možete li mi očitati nalaze gastroskopije i kolonoskopije?

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Nastavno na moje nalaze i uredan UZV abdomena, imam li razloga za brigu?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.