Crohnova bolest

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi.

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi za vrijeme djetinjstva.
Incidencija i prevalencija bolesti je viša u sjevernoj Europi, dok u zadnje vrijeme sve veći broj slučajeva se registrira i u južnim zemljama.
Crohnova bolest može zahvatiti cijelu probavnu cijev od usta do anusa, a karakterizira je zahvaćanje svih slojeva crijeva i preskakanje dijelova crijeva upalom.
Bolest se prezentira s tri osnovna fenotipa: luminalni, stenozirajući i penetrirajući oblik.
Crohnova bolest obično se manifestira bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom na težini, proljevastim stolicama, zastojem rasta kod djece te u najtežim slučajevima ileusom i pojavom fistula bilo u druge organe trbušne šupljine bilo na kožu. Često su prisutni izvan crijevni simptomi poput bolova u zglobovima, promjena na koži, primarnog sklerozirajućeg kolangitisa, uveitisa.
Dijagnoza se postavlja nakonanamneze i fizikalnog pregleda kombinacijom endoskopskih  (kolonoskopije, gastroskopije, enteroskopije, endoskopske kapsule), patohistoloških i radioloških pretraga (magnetsko rezonantna enterografija i kolonografija, CT enterografija i kolonografija, pasaža tankog crijeva, irigografija).
Crohnova bolest obično ima kronični progresivni tijek uz čestu izmjenu aktivnosti i remisije bolesti.
Za svakog bolesnika potreban je individualan pristup u liječenju ovisno o fenotipu bolesti uz multidisciplinarnu suradnju gastroenterologa, kirurga, patologa i radiologa.
Nužno je inzistirati na prestanku pušenja u bolesnika s Crohnovom bolesti.
Djeca se liječe enteralnom prehranom, a u slučaju neuspjeha medikamentozno i kirurški.
Odrasli bolesnici se liječe raznim medikamentima: aminosalicilatima, kortikosteroidima u akutnoj manifestaciji bolesti, imunosupresivima (azatioprinom, 6 – merkaptopurinom, metotreksatom), te biološkim lijekovima koji blokiraju medijator upale TNF α (infliximab i adalimumab). 
Liječenje biološkim lijekovima mora se provoditi u specijaliziranim tercijarnim lijekovima obzirom na moguće nuspojave prilikom davanje lijeka.
U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja Crohnove bolesti pribjegava se kiruškom tretmanu u vidu odstranjenja bolesnih dijelova crijeva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika