Crohnova bolest

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi.

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi za vrijeme djetinjstva.
Incidencija i prevalencija bolesti je viša u sjevernoj Europi, dok u zadnje vrijeme sve veći broj slučajeva se registrira i u južnim zemljama.
Crohnova bolest može zahvatiti cijelu probavnu cijev od usta do anusa, a karakterizira je zahvaćanje svih slojeva crijeva i preskakanje dijelova crijeva upalom.
Bolest se prezentira s tri osnovna fenotipa: luminalni, stenozirajući i penetrirajući oblik.
Crohnova bolest obično se manifestira bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom na težini, proljevastim stolicama, zastojem rasta kod djece te u najtežim slučajevima ileusom i pojavom fistula bilo u druge organe trbušne šupljine bilo na kožu. Često su prisutni izvan crijevni simptomi poput bolova u zglobovima, promjena na koži, primarnog sklerozirajućeg kolangitisa, uveitisa.
Dijagnoza se postavlja nakonanamneze i fizikalnog pregleda kombinacijom endoskopskih  (kolonoskopije, gastroskopije, enteroskopije, endoskopske kapsule), patohistoloških i radioloških pretraga (magnetsko rezonantna enterografija i kolonografija, CT enterografija i kolonografija, pasaža tankog crijeva, irigografija).
Crohnova bolest obično ima kronični progresivni tijek uz čestu izmjenu aktivnosti i remisije bolesti.
Za svakog bolesnika potreban je individualan pristup u liječenju ovisno o fenotipu bolesti uz multidisciplinarnu suradnju gastroenterologa, kirurga, patologa i radiologa.
Nužno je inzistirati na prestanku pušenja u bolesnika s Crohnovom bolesti.
Djeca se liječe enteralnom prehranom, a u slučaju neuspjeha medikamentozno i kirurški.
Odrasli bolesnici se liječe raznim medikamentima: aminosalicilatima, kortikosteroidima u akutnoj manifestaciji bolesti, imunosupresivima (azatioprinom, 6 – merkaptopurinom, metotreksatom), te biološkim lijekovima koji blokiraju medijator upale TNF α (infliximab i adalimumab). 
Liječenje biološkim lijekovima mora se provoditi u specijaliziranim tercijarnim lijekovima obzirom na moguće nuspojave prilikom davanje lijeka.
U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja Crohnove bolesti pribjegava se kiruškom tretmanu u vidu odstranjenja bolesnih dijelova crijeva.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Trebam li napraviti još pretraga za jetru?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Možete li mi očitati nalaze gastroskopije i kolonoskopije?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]