Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona ( u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva.

Sindrom iritabilnog kolona (u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva, a kod koje ne nalazimo organskih promjena na probavnom traktu.

Prema dostupnim podacima to je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti javljaju obiteljskom liječniku ili u subspecijalističku gastroenterološku ambulantu od 10-15 % u Europi i Sjevernoj Americi do preko 20 % u Aziji.

Bolest  zahvaća muškarce i žene neovisno o dobi, no češće se dijagnosticira kod žena uz napomenu da se veliki broj pacijenata sa tipičnim simptomima ne traže pomoć liječnika. Čest je uzrok izostanaka sa posla.

Kako je gore navedeno bolest se manifestira bolovima u trbuhu praćene proljevima ili zatvorom no mogu se pridruženo javiti i tegobe u vidu pospanosti, mučnina, bolova u leđima, smetnji mokrenja, poremećaji u seksualnom životu.

Točan uzrok nastanka bolesti nije poznat te se vjeruje da  kombinacija fizičkih čimbenika i mentalnog stanja dovodi sindroma iritabilnog crijeva.

Obzirom da ne postoje dijagnostički testovi koji bi potvrdili dijagnozu vodeći stručnjaci na ovom polju su donijeli kriterije kako bi se lakše postavila dijagnoza a odnose na učestalost pojave simptoma ( barem 3 dana u tjednu zadnja 3 mjeseca ) te smetnje pražnjenja stolice.

Iako se pokušava postaviti dijagnoza na temelju ovih kriterija pacijenti će često tijekom liječenja biti upućivani na niz pretraga kao što su laboratorijske pretrage, alergološka testiranja, bakteriološki i parazitološkipregled stolice, kolonoskopiju, UZV , a moguće i dodatno pregledi urologa, ginekologa, gastroskopija.

Liječenje je zahtjevno, a pristup individualan, ovisno o simptomu koji dominira, pokušava se savjetovati dijetoterapija, no nema specifične dijete koja bi bila podesna za sve pacijente . Općeprihvaćena su načela konzumacija određenih vrsta žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća, ribe te fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probioticima.

Koriste se različiti lijekovi za ublažavanje boli, nadutosti, zatvora ili proljeva. Također se primjenjuje i tzv. biopsihosocijalni pristup pa će ovi pacijenti često potražiti savjet i liječenje psihijatra.

Na posljetku kao utjehu svima koji su se prepoznali u simptomima ove bolesti valja istaknuti da sindrom iritabilnog crijeva utječe na kvalitetu života, ali pacijenti koji od njega boluju jednako dugo žive kao i ostala populacija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika