Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona ( u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva.

Sindrom iritabilnog kolona (u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva, a kod koje ne nalazimo organskih promjena na probavnom traktu.

Prema dostupnim podacima to je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti javljaju obiteljskom liječniku ili u subspecijalističku gastroenterološku ambulantu od 10-15 % u Europi i Sjevernoj Americi do preko 20 % u Aziji.

Bolest  zahvaća muškarce i žene neovisno o dobi, no češće se dijagnosticira kod žena uz napomenu da se veliki broj pacijenata sa tipičnim simptomima ne traže pomoć liječnika. Čest je uzrok izostanaka sa posla.

Kako je gore navedeno bolest se manifestira bolovima u trbuhu praćene proljevima ili zatvorom no mogu se pridruženo javiti i tegobe u vidu pospanosti, mučnina, bolova u leđima, smetnji mokrenja, poremećaji u seksualnom životu.

Točan uzrok nastanka bolesti nije poznat te se vjeruje da  kombinacija fizičkih čimbenika i mentalnog stanja dovodi sindroma iritabilnog crijeva.

Obzirom da ne postoje dijagnostički testovi koji bi potvrdili dijagnozu vodeći stručnjaci na ovom polju su donijeli kriterije kako bi se lakše postavila dijagnoza a odnose na učestalost pojave simptoma ( barem 3 dana u tjednu zadnja 3 mjeseca ) te smetnje pražnjenja stolice.

Iako se pokušava postaviti dijagnoza na temelju ovih kriterija pacijenti će često tijekom liječenja biti upućivani na niz pretraga kao što su laboratorijske pretrage, alergološka testiranja, bakteriološki i parazitološkipregled stolice, kolonoskopiju, UZV , a moguće i dodatno pregledi urologa, ginekologa, gastroskopija.

Liječenje je zahtjevno, a pristup individualan, ovisno o simptomu koji dominira, pokušava se savjetovati dijetoterapija, no nema specifične dijete koja bi bila podesna za sve pacijente . Općeprihvaćena su načela konzumacija određenih vrsta žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća, ribe te fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probioticima.

Koriste se različiti lijekovi za ublažavanje boli, nadutosti, zatvora ili proljeva. Također se primjenjuje i tzv. biopsihosocijalni pristup pa će ovi pacijenti često potražiti savjet i liječenje psihijatra.

Na posljetku kao utjehu svima koji su se prepoznali u simptomima ove bolesti valja istaknuti da sindrom iritabilnog crijeva utječe na kvalitetu života, ali pacijenti koji od njega boluju jednako dugo žive kao i ostala populacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Aminokiseline

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Kolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]

Fermentirana hrana

Kako pripremati jela na zdraviji način

Za one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

Akne

Akne i prehrana

pesticidi

Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. […]

Crijevo

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Biopsija

Kolonoskopija i biopsija – molim Vaš savjet

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Trebam li napraviti još pretraga za jetru?

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Kako se riješiti bijelih naslaga na jeziku?

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]