Sindrom iritabilnog kolona

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sindrom iritabilnog kolona ( u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva.

Sindrom iritabilnog kolona (u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva, a kod koje ne nalazimo organskih promjena na probavnom traktu.

Prema dostupnim podacima to je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti javljaju obiteljskom liječniku ili u subspecijalističku gastroenterološku ambulantu od 10-15 % u Europi i Sjevernoj Americi do preko 20 % u Aziji.

Bolest  zahvaća muškarce i žene neovisno o dobi, no češće se dijagnosticira kod žena uz napomenu da se veliki broj pacijenata sa tipičnim simptomima ne traže pomoć liječnika. Čest je uzrok izostanaka sa posla.

Kako je gore navedeno bolest se manifestira bolovima u trbuhu praćene proljevima ili zatvorom no mogu se pridruženo javiti i tegobe u vidu pospanosti, mučnina, bolova u leđima, smetnji mokrenja, poremećaji u seksualnom životu.

Točan uzrok nastanka bolesti nije poznat te se vjeruje da  kombinacija fizičkih čimbenika i mentalnog stanja dovodi sindroma iritabilnog crijeva.

Obzirom da ne postoje dijagnostički testovi koji bi potvrdili dijagnozu vodeći stručnjaci na ovom polju su donijeli kriterije kako bi se lakše postavila dijagnoza a odnose na učestalost pojave simptoma ( barem 3 dana u tjednu zadnja 3 mjeseca ) te smetnje pražnjenja stolice.

Iako se pokušava postaviti dijagnoza na temelju ovih kriterija pacijenti će često tijekom liječenja biti upućivani na niz pretraga kao što su laboratorijske pretrage, alergološka testiranja, bakteriološki i parazitološkipregled stolice, kolonoskopiju, UZV , a moguće i dodatno pregledi urologa, ginekologa, gastroskopija.

Liječenje je zahtjevno, a pristup individualan, ovisno o simptomu koji dominira, pokušava se savjetovati dijetoterapija, no nema specifične dijete koja bi bila podesna za sve pacijente . Općeprihvaćena su načela konzumacija određenih vrsta žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća, ribe te fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probioticima.

Koriste se različiti lijekovi za ublažavanje boli, nadutosti, zatvora ili proljeva. Također se primjenjuje i tzv. biopsihosocijalni pristup pa će ovi pacijenti često potražiti savjet i liječenje psihijatra.

Na posljetku kao utjehu svima koji su se prepoznali u simptomima ove bolesti valja istaknuti da sindrom iritabilnog crijeva utječe na kvalitetu života, ali pacijenti koji od njega boluju jednako dugo žive kao i ostala populacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zujanje u ušima

Neredovita stolica i detox

Kretanje

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Kolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]

Meso

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

Voće

Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. […]

Voće

Akne i prehrana

Crijevo

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]