Endoskopija videokapsulom

Endoskopija videokapsulom (engl. Video Capsule Endoscopy, VCE) postala je prva slikovna metoda za pregled cjelokupnog tankog crijeva. Ideja o kapsuli opremljenoj videokamerom koju će potiskivati crijevna peristaltika.

Endoskopija videokapsulom (engl. Video Capsule Endoscopy, VCE) postala je prva slikovna metoda za pregled cjelokupnog tankog crijeva.Ideja o kapsuli opremljenoj videokamerom koju će potiskivati crijevna peristaltika stara je tek nešto manje od 20 godina. Prvi službeni pregled kapsu¬lom učinjen je 2001. godine. Radilo se o kapsuli za pregled tankog crijeva (PillCam SB), a proizvela ju je tvrtka Given Imaging. Metoda se brzo pokazala vrlo prikladnim alatom za pregled tankog crijeva i pronalaženje do tada vrlo teško uočljivih promjena u tankom crijevu kao što su mjesta nejasnih krvarenja iz gastroin-testinalnog trakta, upalne promjene, neoplazme tankog crijeva i dr.

Nekoliko godina kasnije predstavljena je kapsula za pregled jednjaka (PillCam ESO) čija je namjena dijagnostika gastroezofagealne refluksne bolesti i probir za varikozitete jednjaka u bolesnika s cirozom jetre.Tijekom 2006. započelo se s primjenom kapsule za pregled debelog crijeva (PillCam Colon), a sada se već koristi nova generacija kapsule PillCam Colon 2.

Pojava kapsule za pregled debelog crijeva trenutno je vrhunac tehnologije koja radikalno mijenja pogled na dijagnostiku bolesti probavnog trakta. Pregledi kapsulom omogućavaju preglede probavne cijevi bez neugode i bolnosti za bolesnika uz znatno umanjivanje rizika povezanih s tradicio¬nalnim endoskopskim pretragama.

Smatra se da je do sada preko 750.000 bolesnika pregledano kapsulskom endoskopijom.

Zbog osobitosti lumena debelog crijeva pregled ovog dijela probavne cijevi tehnički je najzahtjevnija metoda za pregled kapsulom. Kapsula ima dimenzije 31×11 mm, ima dvije kamere s vlastitim izvorom napajanja koji omogućava snimanje 4 fotografije u sekundi (2 sa svakom kamerom), dok kapsula za tanko crijevo ima jednu kameru. Ukupno vrijeme rada kapsule je oko 10 sati, što znači da se tijekom standardnog pregleda snimi oko 140.000 fotografija debelog crijeva. Sve se fotografije bežično prenose na površinu tijela, gdje se nalaze elektrode koje ih registriraju, te dalje prenose do uređaja za snimanje koji bolesnik nosi oko pojasa tijekom trajanja pretrage.

Nakon što se kapsula izluči prirodnim putem ili prestane odašiljati fotografije, pretraga je završena, a snimač se priključuje na računalo. Uz pomoć posebnog računalnog programa koji je dio sustava za VCE, fotografije se pohranjuju u računalo gdje se kasnije pregledavaju i obrađuju. Videokapsulska endoskopija omogućava pregled čitavog crijeva. Videokapsula za pregled debelog crijeva najmodernija je kapsula i predstavlja pouzdanu alternativu kolonoskopiji, omogućava bezbolan pregled kolona. Najčešća indikacija je probir za kolorektalni karcinom. Najveći nedostatak je relativno visoka cijena pregleda, dok  se pregled kapsulom za tanko crijevo ne naplaćuje nego  se obavlja na preporuku gastroenterologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika