Ezofagogastroduodenoskopija

Uvijek je potrebno uzeti multiple biopsije s rubova, dna, a po potrebi i okoline želučanog ulkusa i dokazati benignu prirodu želučane lezije. Dokazano je da sigurnost razlikovanja benignih od malignih lezija raste proporcionalno.

Iza ovako složenog imena krije se složena, ali i osjetljiva, specifična i sigurna dijagnostička metoda. Omogućava nam:

 • lako otkrivanje sluzničkih lezija i ulkusa,
 • uzimanje ciljanih biopsijskih uzoraka sluznice  za određivanje prirode različitih procesa,
 • razlikovanje malignih   od  benignih lezija,
 • dijagnostiku Helicobacter pylori te
 • izvođenje  različitih intervencija: zaustavljanje krvarenja, odstranjenje  polipa i drugih  tumora.

Uvijek je potrebno uzeti multiple biopsije s rubova, dna, a po potrebi i okoline  želučanog ulkusa  i dokazati benignu prirodu želučane lezije. Dokazano je  da  sigurnost razlikovanja  benignih od  malignih  lezija raste proporcionalno  s brojem uzetih  uzoraka; u slučaju karcinoma jedan uzorak potvrđuje dijagnozu u 70 % tumora, četiri uzorka  u 95 %, a  sedam uzoraka  dokazuje karcinom  u 98 % slučajeva.
Da bi se maksimalno povećala  sigurnost detekcije maligniteta, postoji potreba endoskopske kontrole želučanih ulkusa nakon provedene  terapije, verifikacija sanacije lezije  i histološki  dokaz benigne prirode ožiljka.

Rana endoskopija preporuča se za bolesnike sa dispepsijom i bolesnike  sa  žgaravicom.

Dispepsija je  trajna ili povremena  bol ili  nelagoda u gornjem dijelu  abdomena.

Simptomi alarma u bolesnika s dispepsijom:

 • krvarenje iz gastrointestinalnog trakta,
 • gubitak na tjelesnoj težini/neočekivani/,
 • progresivna disfagija,
 • odinofagija,
 • nejasna sideropenična anemija,
 • bolesnici s  novootkrivenom dispepsijom u dobi iznad 55 godina,
 • familijarna sklonost karcinomu gornjeg dijela   probavnog trakta,
 • učestalo povraćanje,
 • palpabilna masa ili limfadenopatija te
 • ikterus.

Peptička ulkusna  bolest, refluksni ezofagitis i karcinom želuca ili jednjaka  najvažniji su  patološki entiteti  koje je potrebno isključiti kako  bi se mogla  postaviti  dijagnoza neulkusne dispepsije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.