Želudac

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

GERB – što je to?

U svojoj poodmakloj trudnoći, u 36. tjednu, jednom prilikom sam obilnije večerala, i iako sam sve pojela s apetitom, za sat vremena sam sve povraćala. Nije rijetko da trudnice imaju u trudnoći probleme sa želucom.

Gastroenterologija

Bol u želucu – molim pomoć

Gastroenterologija

Gastritis-stres ili nešto drugo?

Sjećam se svojih studentskih dana, kada sam zbog previše popijene kave i neprospavanih noći imala probleme sa želucem. U jutro, natašte, imala sam žgaravicu i mučninu, a nakon što sam se poslije podne vratila s fakulteta, bolove u žličici i gornjem dijelu trbuha.

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluskna bolest, također poznata i kao GERB, posljedica je vraćanja kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Do navedene pojave dolazi kod svih ljudi, no kod pacijenata sa simptomima usporeno je otklanjanje kiseline iz jednjaka.

Gastroenterologija

Endoskopske metode u gastroenterologiji

Endoskopske metode u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled tankog crijeva). Dalje tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na vrhu endoskopskog aparata kojim se može učiniti ultrazvučni pregled.

Gastroenterologija

Bol u grlu i hernija – molim savjet

Gastroenterologija

Inhibitori protonske pumpe

Inhibitori protonske pumpe (IPP) pripadaju skupini lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Na svjetskom tržištu prvi registrirani IPP je bio omeprazol koji je kao inhibitor lučenja želučane kiseline bio superirniji od antagonista histaminskih H2 receptora.

Gastroenterologija

Molim Vaš savjet za probleme sa želucem