Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluskna bolest, također poznata i kao GERB, posljedica je vraćanja kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Do navedene pojave dolazi kod svih ljudi, no kod pacijenata sa simptomima usporeno je otklanjanje kiseline iz jednjaka.

Piše: Dr. Tihomir Bradić

Gastroezofagealna refluskna bolest, također poznata i kao GERB, posljedica je vraćanja kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Do navedene pojave dolazi kod svih ljudi, no kod pacijenata sa simptomima usporeno je otklanjanje kiseline iz jednjaka. Rezultat djelovanja kiseline na sluznicu jednjaka simptomi su refluksne bolesti – osjećaj vraćanja hrane, pečenje u ždrijelu i iza prsne kosti, tj. žgaravica.  Rijeđi simptomi te bolesti su kašalj, promuklost, oštećenje zubne cakline. Kod ljudi koji boluju od asthme, aktivnost GERBa može podržavati aktivnost asthme.

Gastroezofagealna refluksna bolest, ili GERB, sve je učestalija bolest u općoj populaciji. Razlog tome je porast učestalosti prekomjerne tjelesne težine, pušenje, masna hrana, nepravilne prehrambene navike, sjedeći stil života.

Naime, zbog povećanja tjelesne težine, dolazi do porasta tlaka u trbuhu. S druge pak strane, masne stanice oslobađaju spojeve koji dovode do opuštanja mišića koji zatvara završni dio jednjaka. Iz tih razloga dolazi do učestalijeg vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Do opuštanja mišića koji sprečava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak dovodi i uslijed konzumacije masne hrane te je istu potrebno izbjegavati, kao i kasne obroke, tj. nakon 6h poslije podne. Naime, uslijed uzimanja hrane u kraćem periodu od 4h prije lijeganja želudac se ne uspijeva isprazniti te dolazi do simptoma GERBa.

Kod pacijenata koji boluju od GERBa učestalo se javljaju 3 pitanja:

Da li je endoskopija  (gastroskopija) nužna za postavljanje dijagnoze?

Endoskopski (gastroskopski) pregled nužan je kod bolesnika s otežanim ili bolnim gutanjem, nenamjernim gubitkom tjelesne težine preko cca 5 kg u 6 mjeseci, ima slabokrvnost ili znakove krvarenja iz probavnog sustava. Također, ukoliko bolesnik ima dugogodišnje tegobe, a do sad nije obrađivan, uputno je učiniti gastroskopiju kako bi se otkrile neke promjene sluznice u sklopu refluksne boelsti. U slučaju izostanka tih simptoma moguće je postaviti dijagnozu na osnovu kliničkih, tipičnih simptoma, te probne terapije lijekovima koji spriječavaju lučenje kiseline, primjerice pantoprazolom (Zoltex) ili omeprazolom (Target plus).

Da li uredan gastroskopski nalaz isključuje postojanje bolesti?

Uredan gastroskopski nalaz ne isključuje postojanje refluksne bolesti jednjaka. Čak 60% bolesnika s navedenom bolesti, a koja je dokazana specifičnijim testovima, nema promjena sluznice vidljivih endoskopom.

Kako si pomoći?

Bolesnici koji imaju intenzivne žgaravice moraju uzimati kontinuiranu terapiju lijekovima koji zaustavljaju lučenje želučane kiseline, kao što su pantoprazol (Zoltex) ili omeprazol (Target plus), u najkraćem trajanju od mjesec pa ćak do 6 mjeseci. Tada se može postupno pokušati snižvati doza navedenih lijekova do najmanje djelotvorne doze, kojom se nastavlja liječiti bolesnika. U slučaju izrazitog smanjenja tegoba, moguće je uvesti i terapiju lijekovima za sprečavanje lučenja želučane kiseline po potrebi, znači, samo u slučaju pojave tegoba. S druge pak strane, u slučaju dlaje prisutnosti tegoba ili čimbenika koji podržavaju bolest navedeni se lijekovi sigurno mogu nastaviti uzimati i doživotno.

Također se vrlo važno pridržavati i higijenskih uputa – pokušati smanjiti tjelesnu težinu, prekinuti pušenje, uzimanje kasnih, obilnih obroka, uzimanje tekućine uz hranu, fizičku aktivnost neposredno nakon obroka, podignuti uzglavlje kreveta.

Koristeći ove jednostavne higijenske upute i viesoko djelotvorn lijekove za sprečavanje lučenja želučane kiseline, moguće je uspješno kontrolirati simptome ove bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Gastroenterologija

Gutanje