Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta.

Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, može predstavljati simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), stanja u kojem želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Osim žgaravice, tipični simptomi želučanog refluksa uključuju kiseli okus u stražnjem dijelu usne šupljine, poteškoće sa gutanjem, ali i kašalj, astmu, oštećenje zubne cakline te upalu sinusa.

Uvođenjem jednostavnih promjena u prehrambenim i drugim životnim navikama moguće je značajno smanjiti simptome refluksa i žgaravice te na taj način poboljšati kvalitetu života.

Uvedite promjene u prehrani

Prije svega, izbjegavajte obilne obroke. Razina želučane kiseline povećava se nakon obroka pa će obilne porcije samo pogoršati postojeći problem. Stoga je preporuka dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka kako bi se ujedno smanjilo i naglo povećanje razine želučane kiseline.

Poznato je da određena vrsta hrane može oslabiti gastroezofagealni sfinkter, prstenasti mišić koji dijeli želudac od jednjaka,  te na taj način uzrokovati i pojačavati žgaravicu. Kava, čaj i proizvodi s kofeinom, alkoholna pića, citrusno voće i sokovi od citrusa, luk, češnjak, krastavci, čokolada, paprika i rajčica su namirnice koje u najvećem broju slučajeva pogoršavaju simptome žgaravice. Stoga ih se preporuča izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos. Osim toga, važan je i način pripreme hrane pa se u svakom slučaju preporučuje izbjegavati prženje u dubokom ulju i masti.

S druge strane, pokazalo se da unos fermentiranih mliječnih proizvoda, banana, proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, odnosno integralne tjestenine i krekera, te adekvatne količine vode tijekom dana doprinosi smanjenju simptoma žgaravice.

Žvakaće gume mogu biti od koristi

Istraživanja su pokazala kako žvakanje žvakaćih guma može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Naime, žvakanjem se povećava proizvodnja sline koja zatim smanjuje kiselost u jednjaku, a posebno su se učinkovitim pokazale žvakaće gume koje u svojem sastavu sadrže bikarbonate.

Paprena metvica popularni je sastojak žvakaćih guma, ali i biljnih čajeva. Iako je broj znanstvenih dokaza ograničen, postoje studije su pokazale kako velike doze metvice mogu pogoršati simptome želučanog refluksa, najvjerojatnije na način da iritiraju unutrašnjost jednjaka. Ako osjetite da metvica pogoršava vaše simptome žgaravice, svakako je sljedeći puta izbjegnite.

Način spavanja može pomoći

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. To se najviše odnosi na poteškoće s utonućem u san, ali i i na cjelokupnu kvalitetu sna. Rezultati analize nekoliko kontrolnih studija pokazali su da je podizanje uzglavlja kreveta učinkovita strategija kako smanjiti simptome refluksa i žgaravice tijekom noći.

Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju da spavanje na desnome boku može pogoršati simptome refluksa tijekom noći. Uzrok tome nije u potpunosti jasan, a najvjerojatnije se može objasniti anatomijom ljudskog tijela. Naime, jednjak ulazi u želudac sa njegove desne strane. Kada ležimo na desnome boku, želučana kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka što povećava rizik od prelaska kiseline u jednjak i nastanka refluksa. Budući da većina nas mijenja svoj položaj tijekom spavanja, preporuka za spavanje na desnom boku ne čini se sasvim praktičnom. No, odmaranje na lijevom boku prije spavanja moglo bi biti korisno i pomoći da osoba lakše utone u san.

Žgaravica u trudnoći

Trudnoća je specifično razdoblje u kojemu često dolazi do različitih probavnih tegoba. Dok prvo tromjesečje obilježavaju mučnina i povraćanje, u drugomu i trećemu tromjesečju nerijetko se javljaju žgaravica i refluks.  Uzroci nastanka žgaravice u trudnoći objašnjavaju se povećanjem volumena maternice koja sve više pritišće želudac, pojačavajući time i probavne tegobe. Međutim, glavnim krivcem se ipak smatra hormon  progesteron, tzv. čuvar trudnoće, koji ima opuštajuće djelovanje na mišiće. To se odražava i na želudac te cjelokupni probavni sustav, čiji se rad tada usporava.

Ako osjete simptome žgaravice i refluksa, trudnicama se savjetuje da slijede već spomenute preporuke o unosu hrane kod prisutne žgaravice, s posebnim naglaskom na više manjih obroka tijekom dana, odnosno izbjegavanje preobilnih obroka koji opterećuju proces probave.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Glasnice

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Nutricionizam

Sirutka nakon pankreatitisa

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]