Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta.

Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, može predstavljati simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), stanja u kojem želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Osim žgaravice, tipični simptomi želučanog refluksa uključuju kiseli okus u stražnjem dijelu usne šupljine, poteškoće sa gutanjem, ali i kašalj, astmu, oštećenje zubne cakline te upalu sinusa.

Uvođenjem jednostavnih promjena u prehrambenim i drugim životnim navikama moguće je značajno smanjiti simptome refluksa i žgaravice te na taj način poboljšati kvalitetu života.

Uvedite promjene u prehrani

Prije svega, izbjegavajte obilne obroke. Razina želučane kiseline povećava se nakon obroka pa će obilne porcije samo pogoršati postojeći problem. Stoga je preporuka dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka kako bi se ujedno smanjilo i naglo povećanje razine želučane kiseline.

Poznato je da određena vrsta hrane može oslabiti gastroezofagealni sfinkter, prstenasti mišić koji dijeli želudac od jednjaka,  te na taj način uzrokovati i pojačavati žgaravicu. Kava, čaj i proizvodi s kofeinom, alkoholna pića, citrusno voće i sokovi od citrusa, luk, češnjak, krastavci, čokolada, paprika i rajčica su namirnice koje u najvećem broju slučajeva pogoršavaju simptome žgaravice. Stoga ih se preporuča izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos. Osim toga, važan je i način pripreme hrane pa se u svakom slučaju preporučuje izbjegavati prženje u dubokom ulju i masti.

S druge strane, pokazalo se da unos fermentiranih mliječnih proizvoda, banana, proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, odnosno integralne tjestenine i krekera, te adekvatne količine vode tijekom dana doprinosi smanjenju simptoma žgaravice.

Žvakaće gume mogu biti od koristi

Istraživanja su pokazala kako žvakanje žvakaćih guma može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Naime, žvakanjem se povećava proizvodnja sline koja zatim smanjuje kiselost u jednjaku, a posebno su se učinkovitim pokazale žvakaće gume koje u svojem sastavu sadrže bikarbonate.

Paprena metvica popularni je sastojak žvakaćih guma, ali i biljnih čajeva. Iako je broj znanstvenih dokaza ograničen, postoje studije su pokazale kako velike doze metvice mogu pogoršati simptome želučanog refluksa, najvjerojatnije na način da iritiraju unutrašnjost jednjaka. Ako osjetite da metvica pogoršava vaše simptome žgaravice, svakako je sljedeći puta izbjegnite.

Način spavanja može pomoći

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. To se najviše odnosi na poteškoće s utonućem u san, ali i i na cjelokupnu kvalitetu sna. Rezultati analize nekoliko kontrolnih studija pokazali su da je podizanje uzglavlja kreveta učinkovita strategija kako smanjiti simptome refluksa i žgaravice tijekom noći.

Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju da spavanje na desnome boku može pogoršati simptome refluksa tijekom noći. Uzrok tome nije u potpunosti jasan, a najvjerojatnije se može objasniti anatomijom ljudskog tijela. Naime, jednjak ulazi u želudac sa njegove desne strane. Kada ležimo na desnome boku, želučana kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka što povećava rizik od prelaska kiseline u jednjak i nastanka refluksa. Budući da većina nas mijenja svoj položaj tijekom spavanja, preporuka za spavanje na desnom boku ne čini se sasvim praktičnom. No, odmaranje na lijevom boku prije spavanja moglo bi biti korisno i pomoći da osoba lakše utone u san.

Žgaravica u trudnoći

Trudnoća je specifično razdoblje u kojemu često dolazi do različitih probavnih tegoba. Dok prvo tromjesečje obilježavaju mučnina i povraćanje, u drugomu i trećemu tromjesečju nerijetko se javljaju žgaravica i refluks.  Uzroci nastanka žgaravice u trudnoći objašnjavaju se povećanjem volumena maternice koja sve više pritišće želudac, pojačavajući time i probavne tegobe. Međutim, glavnim krivcem se ipak smatra hormon  progesteron, tzv. čuvar trudnoće, koji ima opuštajuće djelovanje na mišiće. To se odražava i na želudac te cjelokupni probavni sustav, čiji se rad tada usporava.

Ako osjete simptome žgaravice i refluksa, trudnicama se savjetuje da slijede već spomenute preporuke o unosu hrane kod prisutne žgaravice, s posebnim naglaskom na više manjih obroka tijekom dana, odnosno izbjegavanje preobilnih obroka koji opterećuju proces probave.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zdravlje

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Grlo

Poteškoće s gutanjem i “knedla u grlu” – molim Vašu pomoć

Prehrana

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Prehrana

Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Kardiovaskularne bolesti

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Lakoprobavljiva hrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]