Rak

Urologija

Rak mokraćnog mjehura – kontrolni pregledi

Rak mokraćnog mjehura se u velikoj proporciji (oko 75%  slučajeva) pojavljuje kao tzv. „površinski“ rak mjehura dok samo jednu četvrtinu čini „duboki“ oblik te bolesti. To je onaj koji je zahvatio, svojim širenjem u dubinu stjenke mjehura, njegov mišićni sloj. „Duboki“ ili infiltrativni rak ima daleko veći potencijal metastaziranja i, kao takav, iziskuje opsežno (radikalno) […]

Urologija

Rak prostate -„pozorno praćenje“

Posljednjih desetljeća masovno se koristi PSA (Prostata Specifični Antigen) testiranje muškaraca sa ciljem definiranja postojanja raka i/ili rizika oboljevanja od raka prostate.

Obiteljska medicina

Imam li rak želuca?

Urologija

Aktivni nadzor raka prostate ili: mora li se svaki rak prostate liječiti?

Danas je vjerojatnost da će bolesnik s dijagnosticiranim rakom prostate, bez obzira na klasifikaciju rizika progresije bolesti i/ili smrtnosti, biti podvrgnut radikalnom kirurškom liječenju ili radikalnoj radioterapiji (zračenju) oko 80%.

Ginekologija

Fizička aktivnost iza liječenja ginekološkog raka

Razna svjetska stručna društva donose preporuke o fizičkoj aktivnosti za žene liječene od ginekološkog raka, koje onda svaka sredina u određenoj mjeri modificira, ovisno o objektivnim okolnostima.

Urologija

Muškarci u pedesetima – još uvijek premalo PSA!

Iako već više od dvadeset godina pišemo i govorimo o važnosti PSA testa u muškaraca, sa ciljem ranog otkrivanja raka prostate, još uvijek ne možemo reći da smo nešto bitno postigli.

Obiteljska medicina

Rak anusa

Urologija

Impotencija i radikalna prostatektomija

U oko 1750 muškaraca godišnje postavi se dijagnoza raka prostate. Većina bolesnika, osobito u sredinama u kojima se provode načela rane dijagnostike, dozna za svoju dijagnozu u ranijim fazama razvoja bolesti…

Ginekologija

Trudna sam, ali mi je ginekologica rekla da mi trudnoća može aktivirati rak. Možete li mi objasniti što to znači?

Ginekologija

HPV nije rak

U siječnju, mjesecu borbe protiv raka vrata maternice, prikladno je i na ovaj način podsjetiti koje su mogućnosti prevencije raka vrata maternice i zapravo iznova podsjetiti žene na važnost preventivnih ginekoloških pregleda…

Urologija

Rak mokraćnog mjehura – isto ime za različite bolesti

Sam naziv „rak mokraćnog mjehura“ objedinjuje vrlo različite oblike bolesti, a svi jednako nose to nesretno i zloslutno ime. Za mnoge oblike te bolesti je i sam naziv „rak“ neopravdan jer je opasnost za život daleko manja nego što bi se to reklo po samom nazivu bolesti.

Psihijatrija

Emocionalna stanja onkološkog pacijenta kod terapijskih postupaka

Kada se govori o spoznaji karcinoma kod pacijenta uglavnom se emocionalne reakcije gledaju kod priopćavanja dijagnoze i prilagodbe prilikom samog liječenja…

Ginekologija

Roditelj djeteta s malignom bolešću

Jedna od najtežih situacija u životu roditelja je saznanje kako dijete boluje od maligne bolesti. Neki od savjeta kako bi trebalo razgovarati s oboljelim djetetom slijede u nastavku teksta.

Ginekologija

Svjetski dan borbe protiv raka

Rak je među 10 najčešćih uzroka smrti ljudi u svijetu. Razvoj i rast malignih stanica ovisi o više čimbenika, od kojih se na neke može preventivno djelovati.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Urologija

Dvije kvržice na lijevom testisu, upućuje li to na rak testisa?