Štitnjača?

Poštovani, posljednjih mjesec dana stalno imam povisenu tjelesnu temperaturu, do 37,8. Prema uputi obiteljskog lijecnika radila sam nalaze krvi koji su bili uredni, rengen pluca i ultrazvuk abdomena – sve uredno. S obzirom da mi se temepratura stalno vracala doktor mi je propisao antibiotik Amoksicilin i nakon 8 dana terapije, temepratura je i dalje bila pristuna. Bila sam i na infektologiji gdje su mi takodjer svi nalazi bili uredni. Osim temeperature imam i sljedece poteskoce: opca nemoc, bezvoljnost, umor, povremena bol u ekstremitetima, osjecaj knedle u grlu, bol u vratu, navale vrucine pa hladnoce. Takodjer, primjerila sam da mi se temperatura povecava prilikom neke aktivnosti ili kada sam pod utjecajem stresa. Vadila sam i hormone za stitnjacu, jos cekam te nalaze. Mislite da bi mogla biti stitnjaca? I mama mi ima problema s time.

4.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače (hipotireoze) je Hashimotov tireoiditis. To je autoimuna ili autodestruktivna bolest kod koje zbog poremećenog imunološkog sustava dolazi do kroničnog oštećenja tkiva štitnjače uz posljedično popunjavanje defekta ožiljnim tkivom i limfocitima. Za bolest su karakteristična pozitivna protutijela na tireoglobulin, anti-Tg (>34 J/ml) i tireoidnu peroksidazu, anti-TPO (>12 J/ml). Češća je kod žena i učestalost raste s dobi. U početku bolesti može se javiti prolazna hipertireoza (pojačan rada štitnjače) zbog naglog oslobađanja hormona iz oštećenog tkiva. Znakovi pojačanog rada štitnjače mogu biti: nervoza, nemir, razdražljivost, umor, malaksalost, nesanica, tremor, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca (tahikardija), povišen arterijski tlak, mršavljenje, učestale stolice, poremećaj menstrualnog ciklusa,  povećana štitna žlijezda (guša) i pritisak u vratu, egzoftalmus (buljave oči, dvoslike, smetnje vida).

Kada se radi o hormonima štitnjače, klasično se preporučuje pretraga ukupnog tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). No, novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3. Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Mjereći u svakom navratu slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače. Osobama koje imaju zdravu osovinu hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda, preporučuje se stoga samo kontrola tireotropina (TSH) i slobodnog tiroksina (fT4).

Potražite savjet kod svog liječnika ili po potrebi potražite mišljenje specijalista endokrinologa, subspecijalista koji se bavi bolestima štitnjače, koji će predložiti eventualnu terapiju ili vas uputiti na eventualno potrebnu dodatnu dijagnostiku.

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika