Štitnjača

Poštovani
Ispričavam se što oduzimam Vaše vrijeme.U traganju sam za rješavanjem mog problema sa štitnjačom jer mi stvara poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Imam 40g.hormone Eutyrox
pijem vec 4g.
100mg. zadnjih 2g.
Moj problem.je użasan umor bezvoljnost..pospanost.zimica promjena raspolozenja.
Molim Vas recite jer ova terapija u redu s obzirom na nalaz hormona.
Tsh 7.84
Ft3 4.34
Ft4 9.93
Antitjela 1068.0
Trenutno imam i heliko bakteriju zbog koje pijem antibiotsku perapiju.

S poštovanjem
Katarina

19.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Više razine TSH uz snižene vrijednosti ft3 i ft4 te povišen titar anti-Tg protutijela ukazuju na smanjenu funkciju štitnjače (hipotireozu), što je potkrijepljeno i kliničkim simptomima umora, bezvoljnosti, zimice, promjenama raspoloženja, koje i sami navodite. Referentne vrijednosti TSH  kreću se od  0,27- 4,2, dok se optimalnom razinom TSH smatra vrijednost od 1 do 1.8-2 mU/L. Optimalna vrijednost ft3 kod pacijenata koji su na hormonskoj terapiji treba biti bliža gornjoj granici referentnih vrijednosti ft3, koje se kreću u rasponu do 3,1-6,8 pmol/L. Referentne vrijednosti ft4 kreću se u rasponu od 12 – 22 pmol/L, s time da se razina ft4 kod pacijenata na nadomjesnoj hormonskoj terapiji treba kretati oko polovice referentnih vrijednosti. 

Standardna terapija oslabljenog rada štitnjače je hormon T4 – tiroksin. Da bi postao aktivan, on se u tijelu mora pretvoriti u T3. Zbog toga je važno kod pacijenata koji koriste T4, uvijek  kontrolirati ne samo TSH, nego i T4, pa i T3. Bez obzira na kojoj ste hormonskoj terapiji za štitnjaču, optimalna doza bi se trebala određivati po vrijednostima ft3 i ft4. Ako ne uspijevate stvoriti dovoljno T3 hormona, preporuča se uzimanje preparata koji sadrže uz T4 i T3. Utvrđivanje optimalne doze nadomjesne hormonske terapije poremećaja rada štitnjače uključuje laboratorijsku kontrolu TSH, ft3 i ft4, obje vrste antitijela (anti-Tg i anti-TPO) te ultrazvuk. Redovito pregledavajte štitnjaču svakih 6 mjeseci.

Prehrana bi trebala biti bogata voćem, povrćem, ribom, cjelovitim žitaricama, peradi, mahunarkama i grahoricama. Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače: mrkva, špinat, šparoge, marelice, avokado, banana, suncokretove sjemenke, cjelovite žitarice, maslinovo ulje i riblje ulje. Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti, zbog mogućnosti ometanja apsorpcije joda: kupus, kelj, brokula, gorušica (senf), lima grah, lanene sjemenke, slatki krumpir, kikiriki, proizvodi od soje. Ograničite unos ovih namirnica na 2-3 puta tjedno, no ne trebate ih u potpunosti izbaciti. Izbjegavajte pića bogata kofeinom (kava, coca-cola, neki čajevi); izbjegavjte stimulanse kao što su pušenje ui alkohol je oni također utječu na funkciju štitnjače. Pojedinci s hipotireozom skloni su slabijoj probavi i konstipaciji (zatvoru). Prehrana bogata vlaknima (cca. 30g/dan) poboljšava probavu i povećava sitost. Namirnice koje obiluju vlaknima su povrće, voće i cjelovite žitarice. Slabi rad štitnjače direktno utječe na metabolizam te je neophodan unos vode. Najmanje 8-12 čaša vode na dan potrebno je za povećanje metaboličkih procesa. Stres je glavni factor koji pridonosi razvoju hipotireoze. Jedan od najboljih načina redukcije stresa je redovita fizička aktivnost. Budite redovito aktivni jer fizička aktivnost posebno je važna ako patite od hipotireoze. Ona je neophodna za ubrzavanje metabolizma i povećanje aktivnosti štitnjače. Dovoljno je 30-45 minuta dnevne tjelovježbe.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika