Tipizacija HLA

Nalaz uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op.admina.
Možete li mi pojasniti ovaj nalaz, hvala

23.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Glavni kompleks histokompatibilnosti (MHC) je skup molekula na površini naših stanica koje kontroliraju glavni dio imunološkog sustava svih kralješnjaka. MHC molekule posreduju u interakcijama leukocita pa se također nazivaju i leukocitnim. Te molekule su osnova imuniteta i zajedno s leukocitima i ostalim stanicama čine imunološki sustav organizma. MHC određuje i kompatibilnost davaoca za transplantaciju organa kao i podložnost na autoimmune bolesti (bolesti koje izazivaju da naš imunološki sustav reagira protiv tkiva našeg tijela). Kod ljudi, MHC se naziva ljudski leukocitni antigen (HLA, skraćeno od human leucocyte antigen). Dakle, na površini svake stanice nalaze se molekule koje su jedinstvene za svaku osobu. Putem molekula glavnog kompleksa histokompatibilnosti, tijelo može razlikovati vlastite od stranih tvari. Sve stanice koje imaju iste molekule glavnog kompleksa histokompatibilnosti ne izazivaju imunološki odgovor organizma, a odbacuje se svaka stanica koja na svojoj površini nosi drugačije molekule glavnog kompleksa histokompatibilnosti.

HLA antigeni se javljaju u ogromnom broju mogućih kombinacija genskih lokusa. Geni lokusa HLA–A, HLA–B i HLA–C kontroliraju sintezu antigena. Dosadašnja istraživanja su pokazala da pojedine bolesti mogu biti “vezane” za jedan ili više antigena HLA sustava. Povezanost između određenih HLA gena i bolesti nije bezuvjetna. To znači da nosilac određenog antigena ne mora nužno oboljeti od te bolesti, bez obzira što možda ta bolest pokazuje jasnu vezu s nekim od HLA gena. Kao dokaz ovoj tvrdnji uzima se činjenica da ista bolest u različitim populacijama pokazuje povezanost sa različitim genima HLA sustava. Najveći broj autoimunih bolesti je povezan s HLA sustavom, pa se češće javljaju kod osoba koje nose određene HLA alele. Ankilozni spondilitis je poremećaj u čvrstoj vezi s alelnom varijantom HLA–B27, ali je rizik obolijevanja izuzetno nizak (svega 2% svih HLA–B27 pozitivnih osoba). Ovo objašnjava pojavu da se kod poremećaja povezanih s HLA sustavom ne nasljeđuje bolest nego prijemčivost za neku bolest. Postojanje povezanosti s HLA sustavom ukazuje, ali ne dokazuje, da imunološki mehanizmi imaju ulogu u nastajanju bolesti. Ankilozantni spondilitis je bolest vezivnog tkiva u kojoj se javlja upala kralješnice i velikih zglobova, što dovodi do ukočenosti i bolova. U 90% oboljelih je dokazan specifični gen HLA-B27. Osim dokaza ovog specifičnog gena, dijagnoza se postavlja na temelju sklopa simptoma i rendgenskog snimanja kralješnice i zahvaćenih zglobova. Tipično je oštećenje zgloba između kralješnice i zdjelične kosti, kao i koštanih mostića između kralješaka, zbog čega nastaje ukočenost kralješnice. Pretrage krvi pokazuju ubrzanu sedimentaciju eritrocita.

Gen HLA-B51 je u nizu istraživanja bio prisutan u određenog broja bolesnika s Behcetovom bolesti, premda je u istim istraživanjima HLA-B51 dokazan i kod bolesnika s nekim drugim autoimunim bolestim a i poremećajima, kao što su Sjogrenov sindrom, razne spondiloartropatije, Erythema nodosum, skleroderma, dermatomiozitis. Kod bolesnika su uočeni simptomi kao što su pojava ulkusa u usnoj šupljini, bolovi u zglobovima, upla očne ovojnice (uveitis), modrilo i prištići na koži i dr. Behcetova bolest spada u skupinu reumatskih bolesti, a karakterizirana je kroničnom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i vanjskih spolnih organa, upalom zglobova, moždanih ovojnica, šarenice te upalom manjih i većih krvnih žila.

Obratite se svom liječniku koji će vam detaljno rastumačiti u kojoj mjeri se ovaj nalaz može odnositi na vaše zdravlje. Za dijagnozu bolesti, osobito kompleksih bolesti kao što su autoimune bolesti i druge bolesti u čijem nastajanju ulogu ima više uzročnih čimbenika, potrebno je uzeti detaljnu anamnezu i učiniti detaljan klinički pregled kako bi se približili točnoj dijagnozi i proveli eventualno potrebno liječenje. Reumatske i autoimune bolesti potrebno je kontrolirati periodičkim pregledima kod specijalista kliničkog imunologa ili reumatologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika