Titranje mišića

Poštovani,

Imam 25 godina i već 3 mjeseca osjećam blago titranje unutar mišića. Nekada u leđima, rukama, trbuhu, nogama (posebno u listovima). Po noći ih uglavnom nema. Titranja traju par sekundi na jednom mjestu i uglavnom su nevidljiva. Na internetu sam čitala o groznim bolestima vezanim za to stanje (ALS, multipla..). Zanima me što bi još moglo prouzročiti titranje u misicima? Prije 3 mjeseca sam imala i virozu te mi je kalij bio jako snižen (3.6 mmol/L dok su ref. Vrij 3.9-5.1), ali ne znam da li bi se to stanje moglo zadrzati do sada. Užasno me strah do te mjere da samo razmišljam o tome kroz dan (pogotovo o Alsu).

Unaprijed zahvaljujem.
Ivana

30.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Titranje u mišićima može biti posljedica disbalansa minerala. Umjerena hipokalemija s koncentracijom kalija 2,5-3 mmol/L može izazvati mišićnu slabost, mialgiju, grčeve mišića i zatvor stolice. manjak magnezija također može uzrokovati hipokalemiju. Magnezij je potreban za adekvatnu obradu kalija. To može postati vidljivo kada se hipokalemija nastavi unatoč unosu kalija. Ostali poremećaji elektrolita također mogu biti prisutni. Prekomjeran gubitak kalija često je povezan s gubitkom tekućine. Obično, to je posljedica proljeva ili prekomjernog znojenja. Povraćanje također može uzrokovati hipokalemiju, iako se njime ne gubi puno kalija. Ostali uzroci uključuju mokraćno izlučivanje kalija, fistule gušterače i prisutnost adenoma, bolesti bubrega, bolesti nadbubrežne žlijezde, šećerna bolest, neki lijekovi i drugo. 

Ukoliko se ustanovi manjak minerala, potrebno je ustanovti uzrok u kojem slučaju će se moći provesti ciljan aterapija poremećaja. Blaga hipokalemija (> 3,0 mmol/L) može biti liječena oralnim dodacima kalijevog klorida. S obzirom da je ona često posljedica loše prehrane, preporučuje se konzumacija namirnica koje sadrže kalij, kao što su lisnato zeleno povrće, rajčica, citrusno voće, naranče ili banane. Teška hipokalemija (<3,0 mmol/L) može zahtijevati intravensku nadoknadu kalija.

Posavjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom koji će procijeniti eventualnu potrebu za dodatnom dijagnostikom ili liječenjem. Ponekad smetnje mogu biti uzrokovane nedostatkom kondicije zbog tjelesne neaktivnosti, pa pokušajte svakodnevnom tjelesnom aktivnosti u trajanju 30-45 minuta ojačati tijelo i duh.    

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika