Tumorski biljezi

Poštovani doktore,
recite mi je li ovaj nalaz uredan te upućujete li na daljnje pretrage? Moja majka, pušač od 27.godine (50 godina, 169 cm, 70 kg) je testirala tumorske biljege. Primjetile smo da je CEA iznad granice, iznosi 7.82, dok su ostali biljezi unutar intervala, CA 19-9 iznosi 10.89 a CA 15-3 iznosi 30.4. Inače ima problema sa želucem (GER), hemeroidima i naručena je na pregled za želudac.
Hvala na odgovoru!

6.10.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Iako se tumorski biljezi često koriste u probiru bolesnika u svrhu ranog otkrivanja tumora, vrlo važno je imati na umu njihovu relativno malu osjetljivost kada se koriste u ovu svrhu. Jer, iako se nazivaju tumorski biljezi njihova razina može biti povišena i u različitim nemalignim bolestima i stanjima pa je moguć značajan broj lažno pozitivnih rezultata. S druge strane ne luče svi tumori svoj specifičan biljeg pa se dobije i značajan broj lažno negativnih razultata. U najvećem broju slučajeva tumorski biljezi nisu vezani uz samo jedan tumor, već njihov porast može biti posljedica rasta različitih tumora, što umanjuje  njihovu specifičnost i isključuje mogućnost postavljanja ispravne dijagnoze samo na temelju njihovog povišenog nalaza. Stoga su u postavljanju ispravne dijagnoze neophodne i dodatne dijagnostičke metode među kojima ključnu ulogu još uvijek ima biopsija.

CA 15-3 je protein koji luče stanice sekretornog epitela te ga se može naći i u zdravih osoba, međutim u njih mu je koncentracija izuzetno mala. Kako je sekretorni epitel u najvećoj mjeri zastupljen u tkivu dojke, značajniji porast koncentracije CA 15-3 najviše govori u prilog karcinoma dojke. Njegov se porast, ali najčešće ne u tolikoj mjeri, može vidjeti i kod nekih drugih namalignih i malignih bolesti. Važno je znati da nisu svi tumori dojke praćeni povećanjem ovog proteina. Stoga se ovaj biljeg ne koristi u dijagnostičkom probiru karcinoma dojke.

Karcinoembrionalni antigen je glikoprotein koji je izoliran u debelom crijevu fetusa i u adenokarcinomu debelog crijeva, dok ga u debelom crijevu zdravih odraslih osoba praktički nema. Upravo zato što se nalazi u tkivu karcinoma i u embrionalnom tkivu dobio je naziv karcinoembrionalni antigen. Kao i kod većine ostalih tumorskih biljega njegova koncentracija raste s povećanjem mase tumora. Važno je znati da i neki drugi adenokarcinomi (npr. adenokarcinom dojke) mogu u određenoj mjeri stvarati CEA i biti razlog povišenih vrijednosti u serumu.  Zanimljivo je da pušači imaju vrijednosti CEA u serumu otprilike dvostruko veće od normalnih vrijednosti.

CA 19-9 se stvara i kod zdravih osoba i to najviše u stanicama vodova gušterače i žučnih vodova, ali ga u manjoj količini stvaraju i neke stanice sluznice debelog crijeva, bronha, žlijezda slinovnica pa čak i prostate. No, u zdravih osoba su koncentracije u krvi općenito toliko male da ih se jedva može detektirati.S porastom broja stanica (rast tumora) postupno raste i koncentracija ovog biljega u krvi. Međutim, da bi njegova koncentracija u krvi dosegla klinički povišen nivo tumor mora doseći značajniju veličinu.

Općenito, tumorski biljezi služe za procjenu veličine i proširenosti tumora, procjenu uspješnosti liječenja i rano otkrivanje povratka bolesti, dok je njihova dijagnostička vrijednost u ranom otkrivanju bolesti relativno mala. Obratite se svom obiteljskom liječniku koji će obzirom na opće zdravstveno stanje i simptome koje opisujete, procijeniti eventualnu potrebu za dodatnim dijagnostičkim pretragama kod vaše majke.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika