Ubod morskog ježa

Poštovani,
U ljeto 2015. ubo sam se na morskog ježa na predjelu desne šake u zglobove gdje se spaja šaka i prsti. Neke bodlje izvadio sam nakon par dana, neke danima i mjesecima kasnije. Nakon mjesec-dva nekoliko prstiju su se počela grčit i nisam ih mogao ispravit. Tada sam sterilizirao iglu i kopao po ranicama u potrazi za još ostataka bodlji. Pronašao sam nekoliko i kako sam ih izvadio, prsti su normalno profunkcionirali. Ja sam uvjeren da sam izvadio sve bodlje. Tada se javlja problem u zglobu koji spaja mali prst i desnu šaku. Zglob natiče kao da me ubola osa ili stršljen i mali prst se grči i ne mogu ga ispraviti. Oteklinu mažem crnom masti, stavljam razno razne obloge od rajčice i sličnih “narodnih” lijekova, ali to baš ne pomaže ili samo trenutno. Još kopam po rani, ali ne nalazim ostatke bodlji. Tada odlazim kod svoje doktorice opće prakse i opisujem joj problem i pokazujem oteklinu. Ona kaže da što je to danas!? Kako dolaze sve sami čudaci. Ja joj govorim da me boli i da ne mogu ispraviti prst te da sam čitao svakakve priče na internetu. Tada sa podsmijehom pita da što sam to čitao na internetu? Odgovaram da ljudi završe na kirurgiji i da stvar nije tako bezazlena. Ona u šali odgovara: onda pišem uputnicu za kirurgiju i neka amputiraju, ha, ha! Nakon toga odlazim iz ordinacije uz njezin savjet kako sam bez veze dolazio i da mi nije ništa. Doktoru idem jednom u deset godina. Oteklina je splasnula nakon par tjedana s tim da bi malo splasnula nakon nekoliko dana, pa sama od sebe opet naotekla još jače. Problemi sa malim prstom su ostali mjesecima. Opet, nekada su bili jači, nekada slabiji. Tada sve prestaje i mislim da sam se konačno riješio neugodnosti.
Prije tri dana (gotovo nakon godinu dana), ničim izazvan, mali prst se počinje grčit i ne mogu ga ispravit. Zglob i prst jako naotiču i boli. Ranice od kopanja sa iglom su uredno zarasle prije godinu dana. Molim za savjet i pomoć. Hvala

2.11.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Najgoru stvar koju možete učiniti nakon uboda morskog ježa je pokušati izvaditi bodlje neposredno nakon uboda. Kopanje po takvim ranama redovito rezultira zaostalim komadom bodlje te infekcijama. Naime bodlja se neposredno nakon uboda ponaša kao harpun te ju je gotovo nemoguće izvaditi u cijelosti. Uvijek prijeti zaostajanje vrška bodlje a time i mogućnost infekcije. Ubodi u kožu i potkožje ne bi u osnovi trebali stvarati probleme. Moguća je pojava manjih zadebljanja i stvaranja lokalnih upala. Ozljede živaca šake i prstiju mogu rezultirati dugotrajnim bolovima. Izravan ubod u tetivu može uzrokovati razne probleme, od njenog zadebljanja i problema s pokretljivošću prstiju do gnojne upale tetivne ovojnice. Ako dođe do toga nužne su dugotrajne doze antibiotika i operativni zahvati. Posebnu opasnost može predstavljati infekcija dubokih prostora šake koja nastaje zanemarivanjem početne infekcije te njenim širenjem s periferije. Liječenje takvih infekcija može zahtijevati opsežne kirurške zahvate. Obzirom da probleme s prstima šake vežete uz ubod morskog ježa i obzirom da tegobe traju duže vrijeme i dolazi do njihove periodičke pojave, potražite savjet i mišljenje kirurga specijaliziranog za liječenje šake, u pogledu eventualne potrebe liječenja antibioticima ili kirurškim putem.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika