Ubodi roj pčela

Supruga je napao roj pčela i stigli smo u bolnicu zadnji tren. Sad je dobro, ali bojim se što će biti ako ga ubode još koja pčela.Jer su rekli da bi sad i ubod jedne pčele mogao biti koban.Kako da se zaštiti?

2.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ako kod vas postoji rizik razvoja ozbiljne, po život opasne alergijske reakcije (anafilaksija), u antialergijskom setu koji uvijek trebate nositi sa sobom, trebali biste imati adrenalin u obliku autoinjektora. Njegova primjena može zaustaviti ili obuzdati tešku alergijsku reakciju, koju neke osobe razviju na određene namirnice, lijekove ili ubode određenih insekata. Alergijska reakcija može uključivati jako oticanje dišnih puteva, otežano disanje i značajan pad krvnog tlaka, što može biti opasno po život ako se odmah ne liječi. Obratite se svom liječniku da vas uputi kako ćete nabaviti ovaj antialergijski set s autoinjektorom i kako ćete ga po potrebi primijeniti. Vaš liječnik možda će vam preporučiti i neke druge lijekove, ovisno o tome kakvog je intenziteta očekivana alergijska reakcija. U prvom redu to su antihistaminici za oralnu primjenu koji mogu ublažiti alergijske simptome, uključujući kihanje, curenje iz nosa, svrbež i suženje očiju. Antihistaminici su dostupni u slobodnoj prodaji i na recept.

Upute osobama alergičnim na ubode insekata uključuju sljedeće: žalac odmah uklonite s mjesta uboda i stavite hladan oblog, imajte lijekove u pripravnosti; u slučaju potrebe primjenite hitnu terapiju (autoinjektor, antihistaminik, kortikosteroid); izbjegavajte brze pokrete poput mahanja rukama zbog tjeranja insekata jer tada postaju agresivni; izbjegavajte jake mirise poput parfema (neke kreme za sunčanje, losioni sa mirisom) jer oni privlače insekte; izbjegavajte jesti slatko i soćno voće u otvorenom prostoru; budite oprezni pri radu u vrtu, zaštitite otvorene dijelove tijela dok radite u cvjetnjaku ili voćnjaku; nemojte hodati bosi po travi jer pčele često borave u djetelini; izbjegavajte široku  i lepršavu odjeću žarkih boja jer se kukac može uvući pod odjeću; slatke namirnice držite pokrivenima; kante za smeće držite zatvorenima; prozor u spavaćoj sobi držite zatvoren tijekom dana ili se zaštitite sa mrežom protiv insekata. Svako dobro!

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika