UZV abdomena

Poštovani,
molim Vas komentar nalaza uzv abdomena.
Jetra u cijelosti nije dostupna zbog meteorizma, a u analizi dostupnom dijelu je veličinom na gornjoj granicinormalne promjera oko 15cm u MCL, glatkih konturablago hiperehogene i nešto grublje inhomogenije ehostrukture parenhima u vidu difuzne lezija, bez znakova fokalnih promjena. Intra i ekstrahepatalni žučni vodovi u dostupnim dijelovima nisu prošireni. Žučni mjehur je primjerene veličine, djelomično blago zadebljane hiperehogene stijenke (do oko 4.3mm) intraluminalno s sedimentom multiplih sitnih do oko 3.3.mm kalkusa i malo gušćeg mobilnog hipoehogenijeg sadržaja (ddg gušća žuč/mulj). Gušterača u cijelosti nedostupna zbog meteorizma, no u analizidostupnom segmentalno prikaznaom dijelu trupa djeluje primjerene veličine, hiperehogene nešto grublje ehostrukture, dok u ostatnom dijelu nije dostupnazbog meteorizma. Retroperitnealne regije u cijelosti nedostupne zbog meteorizma, a u analizi dostupnom dijelu doimaju se bezsigurnih uzv znakova uvećanih limfonoda. Abdominalan aorta u cijelosti nedostupnazbog meteorizma, a u analizi dostupnom dijelu je primjerenih dimenzija. Slezena je granično veća promjera oko 12.8x5cm, glatkih kontura i homogene ehostrukture.Bubrezi su primjerenog položaja i veličine. Desni bubreg je oko 11.3cm, a lijevi bubreg je oko 11.9. cm u uzdužnim promjerima. Oba bubrega su glatkih kontura i očuvane debljine parenhima koji se nejednoliko utiskuje u CHE. U desnom bubregu mezorenalno oko 18 mm anehogena parenhimska cista. U lijevom bubregu u paranhimu gornjeg pola uz lat.rub oko 24x12mm ovalna oštro ocrtana hiperehogena zona, ddg. zona fokalne postop.ožiljne fibroze, ddg. lezija i druge etilogije. Preporuča se daljnja obrada (MSCT). CHE oba bubrega su inhomogenih odjeka, no bez znakova formirane litijaze i bez znakova ektazije kanalnih sustava. Mokraćni mjehur je distendiran s oko 153ml urina, primjerenih kontura, blago zadebljane stijenke, bez znakova intraluminalnih odjeka. Prostata je uvećana s volumenom oko 40ml, hipoehogene inhomogene ehostrukture s prostatolitima, blago se utiskuje u dno mok. mjehura.

28.3.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovani,

evidentno je iz nalaza da je pretraga otežana zbog meteorizma, vjerojatno zbog lošije pripreme pred pretragu. U žučnom mjehuru prisutan je sediment žučnih kamenaca i mulj. Važno je značajno smanjiti unos zasićenih masnih kiselina, šećera i, općenito, životinjskih proteina. Jesti više povrća i voća, paziti na dovoljan unos vode.

U desnom bubregu je prisutna cista koja vas ne treba zabrinjavati dok je u lijevom promjena koju bi svakako trebalo potvrditi/isključiti nalazom MSCT-a. Prostata je uvećana sa kamencima, pretpostavljam da se radi muškoj osobi starije životne dobi, kada je za očekivati takav nalaz.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika