Već nekih 3 tjedna imam osjećaj nelagode u području oko anusa, odnosno prema spolnim organima. Što mi je činiti?

Pozdrav,

imam već nekih 3 tjedna osjećaj nelagode u području oko anusa, više s lijeve strane i prema prednjoj strani, odnosno prema spolnim organima.

Imam 27 godina i što se tiče posla, dosta sjedim tokom dana ali bavim se nogometom i ostalim fizičkim aktivnostima, ne bolujem inače od hemoroida ili sličnih problema.

Pojavilo mi se jednu večer gdje sam cijelo popodne igrao na turniru nogomet i dok smo čekali termin naše tekme, sjedio sam na hladnome, a bio sam sav mokar, nakon turnira sam bio dosta umoran, ali smo navečer izašli još te smo pili alkohol i plesali do kasnih jutarnjih sati gdje je već zahladilo dosta.

Drugo jutro sam osjetio bol i nelagodu u anusu, ta bol je nestala kroz 3-4 dana nakon što sam se pošteno naspavao i odmorio, ali nelagoda u tom lijevom predjelu je ostala, makar je rijetka i ponekad uopće ništa ne osjećam velik dio dana. Osjećaj je kao da je neki živac ili mišić upaljen ili kao grč u nekom trenutku samo trzne i popusti odmah, ali brine me jer je već dosta vremena prošlo. Dok sjedim, ležim, trčim ili hodam ne osjećam ništa, ali kad dugo stojim na mjestu onda se zna pojavit osjećaj.

Zahvaljujem unaprijed.

28.6.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Analna bol je vrsta boli koja se javlja u i oko anusa ili rektuma. Većina potencijalnih uzroka analne boli je bezopasna. Međutim, bol koja se javlja može biti intenzivna te kod većine pacijenata izaziva strah i nelagodu. Bol je vrlo intenzivna zbog brojnih živčanih završetaka u perianalnoj regiji.

Analna bol se obično tretira s bezreceptnim lijekovima protiv bolova i toplim kupkama.

Kada se na pritisak u rektumu žale muškarci, to često ukazuje na problem s prostatom, a ne rektumom konkretno. Međutim, kao i kod drugih bolova unutarnjih organa, reflektira se na okolna područja.

Neki muškarci se žale kako pritisak u rektumu osjećaju tijekom stajanja i hodanja te isti popušta kada sjednu ili legnu.

Uzrok ovakvim simptomima je većinom upala prostate. Kronična upala dovodi do uvećanja prostate koja tada počinje vršiti pritisak na okolne organe.

U takvim situacijama potrebno je potražiti pomoć urologa.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika

Povezane teme