Zeludac

Postovani doktore vec vise od 10 godina ima od kako mi je dijagnostifikovana hiatus hernia i gerb,od tada povremeno imam terapije nolpazom 20 mg po mesec dana,dok pijem lek u redu je,cim prestanem kiselina se odmah vraca,moje pitanje je koliko dugo smijem koristiti taj lek bez prestanka,kolike su opasnosti za jednjak od vracanja kiseline i sta je tacna indikacija za operaciju kile,zadnju kontrolnu gastroskopiju imao sam u novembru kada mi je takodje samo data nolpaza 20 mg na mesec dana..hvala

10.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Hiatus hernia i GERB su stanja koja zahtijevaju dugotrajnu terapiju lijekovima koji smanjuju lučenje želučane kiseline.  Kako i sami navodite, tijekom terapije nestaju simptomi. Lijek čija je aktivna suspstancija pantoprazol je lijek koji vam je liječnik prepisao. Za dugotrajno liječenje, preporučena doza održavanja je jedna tableta pantoprazola od 20 mg dnevno, što se u slučaju potrebe može povećati na 40 mg pantoprazola dnevno. Dugotrajno liječenje ovim lijekom nosi određene rizike, te stoga trebate redovito provoditi kontrole kod svog liječnika i po potrebi konzultirati specijalista gastroenterologa. Neki od rizika dugotrajne terapije ovim lijekovima su: smanjenje apsorpcije vitamina B12,  gastrointestinalne infekcije uzrokovane bakterijama kao što su Salmonella, Campylobacter ili C. difficile, smanjena koncentracija magnezija u krvi što se može manifestirati umorom, grčevima, omaglicom i dr. Postoji određen rizik od frakture kuka, zapešća i kralježnice, uglavnom u starijih bolesnika ili ako su prisutni drugi poznati čimbenici rizika. Bolesnici koji su pod rizikom od nastanka osteoporoze moraju se liječiti u skladu s važećim kliničkim smjernicama te imati primjeren unos vitamina D i kalcija.

Posljedice ovih stanja koja su vam dijagnosticirana nekada mogu biti ozbiljne, a postoje i razdoblja bez simptoma. Hijatalna kila pospješuje nastanak reflusne bolesti jednjaka, što moze uzrokovati nastanak ulceracija i akutno uzrokovati povraćanje krvi a dugotrajno dovesti do značajne anemije. Zbog vraćanja kiselog sadržaja u jednjak, GERB je golest praćena žgaravicom, upalom jednjaka a može se razviti tzv. Barrettov esophagus, pa čak i rak jednjaka. Najčešći savjet o tome što pacijent sam može učiniti je uzimanje manjih i češćih obroka, izbjegavanje uzimanja hrane unutar 4 sata prije odlaska u krevet, šetnja nakon obroka, podignuto uzglavlje na kojem se spava, nošenje udobne odjeće te izbjegavanje saginjanja gornjeg dijela tijela prema naprijed. Za gojazne osobe, neophodna je redukcija telesne mase. Ukoliko promjena životnih navika ne dovede do smanjenja tegoba, u terapiju treba uključiti i lijekove, a iznimno je indicirana i kirurška terapija.   

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika