Zeludac
Stalno napuhivanje stomaka nakon jela bilo sto da pojedem
18.1.2018
Odgovara
Irena Matić-Trputec dr.med.Nadutost u trbuhu neugoda je koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u želucu. Neki od najčešćih uzroka nadutosti: gutanje zraka, neredovita stolica, intolerancija na laktozu (liječi se ili potpunim izbacivanjem mliječnih proizvoda ili uzimanjem enzima laktaze koji pomažu pri probavi laktoze), probavljanje teške hrane i preobilni obroci. Nadutost može biti prouzrokovana i poremećajem bakterijske flore crijeva, što dovodi do smanjenja broja “dobrih” bakterija (može pomoći uzimanje probiotika). Hrana koja uzrokuje nadutost u trbuhu: mlijeko i mliječni proizvodi, povrće (brokula, repa, kupus, grah i leća, šparoge), jabuke i kruške. Nadutost uzrokuje: masna hrana, slatka gazirana pića, žvakaće gume, pivo. Zadržavanje tekućine u organizmu može biti posljedica prekomjerne konzumacije soli, zbog čega treba izbjegavati konzumaciju gotovih, industrijski proizvedenih namirnica koje već sadrže velike količine soli. Jedite manje obroke više puta na dan, svaki zalogaj dobro prožvačite, nastojte ne govoriti dok žvačete. Izbjegavajte nalijevanje vodom tijekom obroka, jer tekućina razrjeđuje želučanu kiselinu, samim time probavni proces traje duže. Izbjegavajte mahunarke i veće količine sirovog voća i povrća. Ako sumnjate da vam neka hrana uzrokuje nadutost, nastojte ju izbjegavati. Izbacite i preveliku konzumaciju kofeina i šećera. U smanjivanju nadutosti i vjetrova nakon obroka mogu pomoći i razni biljni pripravci o čemu više informacija možete dobiti od svog ljekarnika. Ukoliko se osim nadutosti pojave grčevite boli u trbuhu, smetnje stolice, primijetite krv ili promjenu boje ili knzistencije stolice, odmah se javite svom liječniku. Svako dobro!
Vaše pitanje je odgovoreno.