Bojim se da se ponovno ne zarazim covidom, strah je velik, što da radim?

U jako teskoj sam situaciji nadam se da cete mi pomoci..
Bili smo zarazeni kovidom,mama je lezala u bolnici 25 dana,jedva je ostala ziva..
Prvo sam bila pozitivna ja,pa onda majka i otac jer zivim sa njima.
To je bio najtezi period u zivotu u ove moje 22 godine,plakala sam svaki dan,dok je mama bila u bolnici,griza savjesti jer sam ih ja zarazila..Suicidne misli,katastrofa od zivota..
Mama je izisla i dobro je,ziva i zdrava,ja radim u firmi gdje smo svi jako blizu jedni drugih i ono sto mene sada muci jeste strah od ponovne zaraze..Ne mogu da se opustim ni na sekund,radim u strahu,bojim se da cu opet zaraziti roditelje..Pomisljam da dam otkaz,pomisljam na svasta.. Ne mogu da se opustim,svi radnici rade bez maske i uvijek je neko pozitivan,danas je jedan radnik testiran i pozitivan,ja sam se sva protresla od straha..
Ne znam sta da radim,moja karijera nije vaznija od zivota mojih roditelja,a s druge strane nikad ne znamo gdje mozemo pokupiti kovid…Ako dam otkaz sta da radim od svog zivota,da sjedim u 4 zida? Te misli mi se u krug vrte po glavi..
Kako da se rijesim ovog osjecaja krivnje i grize savjesti i kako da se opustim? Osjecam da mi je ugasena zivotna radost i da vise nemam razloga za zivot..

3.1.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

 

situacija u kojoj se nalazite na žalost, dio je različitih varijacija pandemijskog okruženja i komplikacija. S jedne strane doista realno razmišljate i svakako da je pridržavanje epidemioloških mjera osnovno oružje u borbi s ovim virusom i mogućnost izbjegavanja zaraze. S druge strane, kako ste lijepo sami opisali, iznimno je teško dugotrajno funkcionirati po ovakvim pritiskom. Istina, zaraziti se možete u raznim situacijama i mjestima. No, razlika je kada znamo da smo poduzeli što je trebalo ili da nas okolina svojim neodgovornim ponašanjem ne stavlja pod povećani rizik. U takvim se situacijama javlja grižnja savjesti ili osjećaj frustracije pa i ljutnje zbog tuđeg ponašanja. Pokušajte razlučiti što je to na što možete utjecati i tu pokušajte nešto poduzeti, a na što ne možete (jer ne možemo sve kontrolirati u svom životu).

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika