Probiotici za imunitet

Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici.

Imunitet

Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade zajedno kako bi zaštitili tijelo od napada nepoželjnih bakterija, gljivica, parazita, virusa i toksina – patogena. Dijeli se na urođeni i adaptivni imunitet. Urođeni imunitet naša je prva linija imunološke obrane od stranih tvari. To je brzi imunološki odgovor, koji se pokreće u kratkom roku od susreta s patogenom, a nasljeđuje se od roditelja. Adaptivni imunitet se razvija u dodiru s novim patogenima i ima sposobnost pamćenja. To omogućuje brz i učinkovit imunološki odgovor kad budemo ponovo izloženi istim patogenima.

Zašto probiotici?

Više od polovice stanica imunološkog sustava koje stvaraju antitijela za borbu protiv uzročnika bolesti nalazi se u crijevima. Probiotici imaju sposobnost utjecati i na urođeni i na adaptivni imunološki odgovor modificirajući funkcije različitih imunoloških stanica. Drugim riječima, naše probiotičke kolonije mogu ‘razgovarati’ sa stanicama našeg imunološkog sustava. Ako imate zdravu crijevnu mikrobiotu, postoji manja vjerojatnost da ćete se razboljeti.

Djelovanje probiotika

Postoji nekoliko načina na koje probiotici pomažu obrani od bolesti i normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Sprječavanje nasađivanja patogena u crijevima – probiotici se vežu za stijenku crijeva i tako na daju lošim bakterijama da ostanu u našem probavnom sustavu

Natjecanje za hranjive tvari – probiotici sprječavaju rast i razmnožavanje patogena jer im uzimaju hranu.

Uništavanje ‘loših’ bakterija – proizvodnjom antimikrobnih spojeva koji uništavaju ili sprečavaju razvoj patogena.

Zaštita crijevne barijere, koja sprječava ulazak stranih tvari u tijelo i pomaganje stvaranja sluzi koja štiti sluznicu crijeva.

Mijenjanje pH u crijevima kako bi stvorili nepovoljne uvjete za razvoj patogena.

Aktivacija stanica imunološkog sustava da bi proizveli tijela za borbu protiv patogena.

Izazivanje tolerancije na antigene u hrani.

I probiotici kao i ljudi, međusobno se razlikuju…

Veliki broj istraživanja usmjeren je upravo na otkrivanje sojeva ili njihovih kombinacija koje bi mogle biti uspješna strategija za borbu protiv sezonskih viroza; gripe, prehlade, korone… Za sada se zna da uporaba probiotika smanjuje pojavnost i duljinu trajanja upala dišnih puteva kod djece i odraslih. Dio novijih istraživanja ukazuje na djelotvornost probiotika u sprječavanju korone i smanjenju simptoma. Bitno je za naglasiti: različiti sojevi probiotika odgovaraju različitim ljudima i stanjima. To može ovisiti o njihovim individualnim potrebama ili o njihovoj životnoj dobi. Što god vam treba, uvijek biste trebali odabrati probiotik iza kojeg stoji mnogo kvalitetnih istraživanja.

Sojevi s najviše dokaza o djelovanju na imunitet i zaštitu od bolesti su Lacticaseibacillus rhamnosus GG (dobro nam poznati LGG), Lacticaseibacillus casei 431®, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019, Bifidobacterium animalis lactis Bl-04, Lacticaseibacillus rhamnosus HN001, Bifidobacterium infantis R0033, Bifidobacterium bifidum R0071 te Lactobacillus helveticus R005. Tu je još i Streptococcus salivarius K12, za prevenciju upale ždrijela , mandula i uha.

Ono si što jedeš?

Probiotici se ne moraju unositi u organizam samo preko dodataka prehrani. Fermentirani proizvodi u sebi sadrže mnoge probiotike koji održavaju naš imunološki sustav. Npr, acidofil, sastojak jogurta i mlijeka. Ili bifidobakterije, sastojci jogurta, kefira, mlaćenice, ali i ukiseljenog povrća- krastavaca, kupusa ili kimchija te nekih vina, octa ili kiselog tijesta. Jogurt se radi s pomoću probiotskih rodova L. delbrueckii subsp. bulgaricus i S. thermophilus, koji također djeluju na podizanje imunološkog sustava. Konzumacijom ovih proizvoda i uravnoteženom prehranom pomoći ćemo obrani svojeg organizma.

Vitamin C, snažan antioksidans koji se prvenstveno nalazi u svježem voću i povrću, poznat je kao učinkovit u podržavanju zdravog imunološkog sustava. Tu je i vitamin D, kao glavna zvijezda imuniteta.

Nedostatak sna i stres potiskuju imunološki sustav pa bi ih trebalo izbjegavati koliko je to moguće. Redovito konzumiranje alkohola, šećera, kave, brze i prerađene hrane dovodi do stanične upale koja postaje dugotrajna i može potaknuti razvoj kroničnih bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bakterije

Povišene vrijednosti leukocita u urinu – molim savjet

Alge

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Crijeva

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Alkohol

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Dobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Anksioznost

Nervoza, stres, umor, umanjena želja za hranom – što mi je?

Antioksidansi

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Ljekarništvo

Možete li mi dati savjet kako da se riješim neugodnog mirisa tijela?

Ljekarništvo

Kolagen – izvor mladosti?

Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu, čini 30% ukupnih proteina. Pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se i u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže tkivima da budu jaka i otporna na istezanje. Struktura kolagena Kolagen je vlaknasti protein sastavljen od trostruke heliks […]

Ljekarništvo

Proljetni umor – možemo li ga izbjeći?

Dolaskom proljeća dolazi do buđenja prirode, cvjetanja biljaka, dužih i toplijih dana. Ipak, kod određenog broja ljudi proljeće ne donosi osjećaje sreće i povećane energije. Javlja se umor, manjak energije, simptomi depresije, letargije. Ovo se stanje naziva proljetnim umorom, dio je normalnih fizioloških procesa i zahvaća cijelu populaciju, u manjem ili većem obimu. Na sjevernoj […]

Ljekarništvo

Što znači C. diff?

Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]

Ljekarništvo

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Ljekarništvo

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Ljekarništvo

Lijekovi i temperatura skladištenja – molim savjet