Da li ovaj lijek pomaže i za anksioznost i napade panike?

Dobila sam od svoje psihijatrice terapiju Brintelllix 5mg, radi anksioznosti i napada panike. Prije toga sam pokušavala piti Citram no nuspojave su bile pre teške i morali smo prekinuti i trebam započeti sa Brintellixom 5mg. Ono što me zbunjuje je, čitajući upute o lijeku, vidim da je on za liječenje velikih depresivnih stanja. Ne spominje se anksioznost ni panika kao na drugim AD. Psihijatrica radi u bolnici pa je teže doći do nje da bih ju pitala informaciju vezanu za lijek sve do sljedeće kontrole. Dali ovaj lijek pomaže i za anksioznost i napade panike kao ostali SSRI ili je isključivo za depresiju?

3.6.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja
Poštovana,
sve detalje vezano uz uzimanje psihofarmaka potrebno je prodiskutirati sa svojim liječnikom jer uvijek ističem da se radi o kompleksnom procesu za koji je potreban pregled.
U svakom slučaju, vortioksetin je multimodalni antidepresiv koji uključuje djelovanje na više različitih neurotransmitera uključujući serotonin, noradrenalin, dopamin, glutamat i acetilkolin. Ovaj lijek djeluje na sve simptome depresije, uključujući i anksiozne smetnje koji se mogu pojavljivati u sklopu depresivnog poremećaja.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika