Duže vrijeme imam problem s kiselinom u želucu, trebam li ponovno napraviti pregled?

Lijepi pozdrav.
Od 2020 godine od proljeca imam problema sa zelucanom kiselinom koja .e samo pece u prijedjelu zeluca na pocetku je to trajalo izmedu 7-20dana pa je sve normalno po 3 mjeseca pa opet po 7 dana i tako. U 3mj 2021 sam bio na gastroskopiji i ultz zeluca gdje je sve uredu ali na gastroskopiji je rekao doktor da ne sve ok ali da se kardija samo tromije zatvara i to je to. Od tad po dobivam potrebi iberogast kapi (koje pomognu ako nije jaka kiselina) i controlog 40mg jedna tabl ujutro prije dorucka. Cijelo to vrijeme mene kiselina pece i dalje ali kao sto sam rekao u granicama normale. Da bi u 3mj 2022 pocelo me pec opet u zelucu kiselina i ne prestaje do sada. U meduvremenu i dalje pijem controlog 40mg a kada su jace tegobe i po 2 u danu. Od 3mj 2022 sam drasticno promjenio prehranu. Imam 23godine, 177cm i 80kg, vjezbam svaki dan pola sata, ne pijem ni kapi alkohola,jedem manje masno i vise kuhano, jogurt pola L na dan sa zitaricama obavezno,ljuto sam izbacio i kiselo. Jedini porok je 10 cigareta na dan. Ali sam u zivotu imao jako puno stresnih situacija u zadnjih 2 godine. I dan danas se bas ne znam nosit sa stresom.
Sada u 7mj 2022 sam napravio kompletnu krvnu sliku, nalaz stolice i nalaz urina, sce do jednog je skroz uredno. Jedino su mi leukociti 11.3 malo poviseni i urati 410.
Moje pitanje je koji sljedeci korak da napravim. Dali da ponovo idem raditi gastroskopiju i ultz zeluca.? Puno vam hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav.

30.8.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

za gastroenterološke savjete se obratite internisti. A vezano uz to kako se nosite sa stresom i u kojoj su mjeri stresne situacije koje spominjete utjecale na Vas (a poznat je sistemski učinak stresa i psihosomatske posljedice), preporučila bi pregled psihijatra.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika