Koliko je vremena potrebno da antidepresiv počne djelovati? Je li normalno da i dalje osjećam uznemirenost?

Poštovani;
U zadnjih 3-4 godine osjećam laganu uznemirenost i anksioznost. Simtomi su se pojačali prilikom preboljena korone. Po savjetu jedne prijateljice uzeo sam Gospinu travu u tabletama ali to nije dalo neko poboljšanje.Prije godinu dana sam se javio privatnom psihijatru koji me je saslušao i prepisao mi je Helex 0.5. Stanje mi se je jako popravilo nakon mjesec dana te sam prestao uzimati Helex .U zadnjih 3-4 mjeseca mi raspoloženje varira te sam se ponovno javio psihijatru koji mi je prepisao “Elicea” i Helex 0.25 PP. Dijagnoza anksioznost. Uzimam Eliceu 17 dana ali mi u zadnjih 7 dana umjesto poboljšanja stvara jaku uznemirenost. Imam 50 godina,nepušač sam,ne pijem alkohol i svakodnevno se bavim sportom. Društven sam ali u zadnje vrijeme razdražljiv i uznemiren te smatram da mi je potrebna pomoć. Spavam relativno dobro.
Pitanje;
Koliko vremena je potrebno da antidepresiv Elicea počne djelovati i da li je normalno da mi ta uznemirenost traje 7 dana.
Unaprijed zahvaljujem.

26.4.2022

Odgovara

Doc. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Poštovani,

ponekad se može dogoditi da se pogoršaju anksiozni simptomi, ako navedeno ne prođe, onda se preporuča zamijeniti lijek. Kako bi se to izbjeglo preporuča se polagano uvođenje lijeka – dobro je početi s 1/2 tablete. Djelovanje se može očekivati ponekad nakon 2-3 tjedna, a procjena učinkovitosti se radi nakon 4-6 tjedana.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika