Problemi sa stolicom

Pozdrav, nisam sigurna pitam li pravog stručnjaka imam pitanje u vezi probave i psihe.

Ovako ide situacija: kad sam bila dijete imala sam konstantne zatvore. I to se smirilo nekad krajem osnovne škole, s tim da bi se znalo tu i tamo ponoviti (tipa jednom godišnje), ali rijetko sve do sada kada su mi 22 god. Znači do tad sam uvijek imala stolicu, ali gotovo nikada dan za danom.
U siječnju imala sam zatvor koji sam riješila, ali od tad sam stalno u strahu da se ne ponovi. Uvela sam “pšenične posje Encian” u prehranu s juhama ili probitičkim jogurtom. Također svako jutro pijem čašu Donat mg te nakon toga imam normalnu stolicu (nekad čak i spontano prije nego sam popila). Jedem puno orašastih plodova, cijeđene prirodne sokove i slično.
Znači od tad, zadnjih 2,5 mj SVAKO jutro imam stolicu. I sad ide problem: nekad tijekom dana imam još jednu,dvije normalne stolice (kada se većinom dobro osjećam), nekad imam proljevaste (većinom praćeno grčevima), nekad imam tvrđe komadiće stolice ili malo manju ili malo tvrđu stolicu (kad se zabrinem da je u pitanju zatvor, pa non stop guglam simptome, osjećam napetost u trbuhu i pritisak u prsima). Također često imam jako glasan rad crijeva, doslovno čujem kako se pomjeraju što je ponekad i baš bolno.
Počelo me boljeti pod rebrima s lijeve strane. Išla sam doktoru i bila sam na ultrazvuku. Nađen je mulj u bubregu i malena cista za što sam dobila terapiju. Dok je dr bila mišljenja da kolonoskopija nije potrebna.
Ne znam radi li se o stalnom strahu i stresu kojim sama uzrokuje problem ili se stvarno radi o nečemu?
Primjera radi, jučer sam imala 3 obilne stolice zbog čega se nisam brinula oko zatvora i iako sam imala lagane grčeve nisam osjećala bol i pritisak, a danas sam spontano jutros imala stolicu i nakon toga još dvije manje te jak nagon i samo komadiće stolice nakon toga i osjećam bol i pritisak i strah od zatvora.
Također nekad imam taj lažni nagon za pražnjenjem i osjećaj da nisam prazna iako sam išla na WC nakon toga također uslijedi “panika”.
Nadam se da ste me uspjeli shvatiti i da ćete mi moći pomoći ili bar proslijediti upit drugom stručnjaku ukoliko nije vaše područje.
Srdačan pozdrav.

13.4.2021

Odgovara

Doc. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Poštovana,

ne mogu proslijediti Vaše pitanje. Preporučila bih pregled gastroenterologa, možda bi se moglo raditi o iritabilnom kolonu. No, povezanost sa “stresom” ste dobro istaknuli. U tom smislu bih preporučila psihoterapijsko savjetovanje.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika