Opsesivno kompulzivni poremećaj i terapija – molim savjet.

Dobar dan,

imam problema s opsesivno-kompulzivnim poremecajem. Stalno me muce jednoteiste misli i radnje, a ne mogu si pomoci da ih ignoriram, odnosno stalno su mi u glavi.
Idem vec godinu dana kod psihijatrice koja mi je prepisala citram te pregabalin i normabel i dijagnosticirala generalizirani anksiozni poremecaj.
Medjutim, ja se zapravo ne osjecam depresivno a niti posebno anksiozno, osim u situacijama kod gore navedenih simptoma koji me jako frustriraju i ljute. Moje pitanje je – s obzirom na to da mi je lijecnica rekla da je escitalopram (cipram) najslabiji antidepresiv, bih li trebao promijeniti terapiju i pokusati s nekim jacim lijekom (prozac ili sl.), tj. koji je prema Vasem misljenju najbolji antidepresiv za OKP? I koje bih jos lijekove trebao uzimati uz to?
Hvala.

6.9.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

kako uvijek napominjem, ovim putem, bez detaljnog pregleda u živo nije moguće davati preporuke o farmakoterapiji. Možete potražiti drugo mišljenje, a preporuka je također da osim lijekovima, važno je uz to uključiti se i u psihoterapijsko liječenje.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika